vijesti
99

Neustrašivi sirijski volonteri stekli divljenje svijeta izvlačeći djecu iz ruševina

Klix.ba
(Foto: EPA)
Sirijski volonteri spasioci, poznati i kao Bijele kacige, izgubili su ove godine u utrci za Nobelovu nagradu za mir.

Prije nego što je u Siriji izbio rat, ovi hrabri ljudi radili su svakodnevne uobičajene poslove. Bili su studenti, pekari, dekorateri...Danas oni rizikuju svoje živote kako bi spasili ranjenike zatočene ispod ruševina zgrada.

Fotografije ovih neustrašivih momaka obilaze svijet svijet i dobijaju pohvale. Bijele kacige su uvijek na mjestu događaja, nakon bombardovanja i rušenja stambenih objekata, oni ulaze u opasne i prašnjave ruševine te spašavaju unesrećene.

Jedna od najprepoznatljivijih i upečatljivijih fotografija je ona iz jula 2014. godine kada je tim spasilaca iz ruševina u blizini Alepa izvukao dvomjesečnu "bebu čudo" koja je pronađena živa nakon 12 dana.

Njegov spasilac Khaled ubijen je u augustu iste godine i jedna od blizu 140 članova Bijelih kaciga koji su poginuli u ratu. Imao je svega 31 godinu, a iza njega je ostala supruga i dvoje male djece.

Jedan od najnovijih snimaka koji su pojavili na internetu prikazuju volontera, člana Bijelih kaciga kako plače nakon što je iz ruševina izvukao četveromjesečnu bebu.

"Radili smo dva sata. Kopali smo kako bismo je izvukli i srećom, bila je živa", rekao je spasilac.

Grupa je osvojila švedsku nagradu za ljudska prava koja se često naziva i "alternativnom Nobelovom nagradom", a žiri je pozdravio njihovu nevjerovatnu hrabrost, saosjećanje i humanitarni angažman.

Ove su se godine našli u trci za Nobelovu nagradu za mir, ali nisu je osvojili uprkos tome što su osvojili srca mnogih.

Spasilačka grupa je oformljena 2013. godine, gotovo tri godine nakon što je otpočeo rat u kojem je do sada nastradalo više od 300.000 ljudi.

Postali su prepoznatljivi po bijelim kacigama koje nose tokom spasilačkih operacija te su zbog toga i dobili ime.

Njihov moto je: "Spasiti jedan život znači spasiti kompletno čovječanstvo". Dobili su donacije od velikog broja vlada, kao što su Njemačka, Japan, Velika Britanija, Holandija...