vijesti
0

Na Sajmu knjige dodijeljene stipendije Fondacije Kemal Bakaršić

FENA
Na 24. međunarodnom sajmu knjiga i učila u Sarajevu, koji je otvorio jutros vrata za posjetioce, dodijeljene su stipendije Fondacije "Kemal Bakaršić" za doprinos razvoju bibliotekarstva, a u okviru ovogodišnjih 8. međunarodnih susreta bibliotekara i slavista.

Ovogodišnji laureati Fondacije su diplomirana komparativistica i bibliotekarka, dugogodišnja voditeljica biblioteke Bošnjačkog instituta u Sarajevu Narcisa Puljek-Bubrić i diplomirani komparativist i bibliotekar, dugogodišnji zaposlenik Mediacentra u Sarajevu i menadžer digitalnog arhiva Inforbiro Dragan Golubović.

Nagrade je uručio ministar obrazovanja i nauke FBiH Damir Mašić, naglasivši da mu je posebna čast uručiti nagrade u koje je utkano ime uglednog profesora Kemala Bakaršića, koji je ostavio neizbrisiv trag na akademsku zajednicu BiH i cijele generacije studenata.

"Svoje neprocjenjivo znanje prenosio je studentima Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, ali i drugim studentima diljem BiH. Vjerujem da je ovaj veliki entuzijast i istaknuti stručnjak iz oblasti bibliotekarstva bio inspiracija generacijama mladih ljudi da pomiču granice bibliotečkih i informacionih nauka i tehnologija", kazao je Mašić.

Ovo ministarstvo je pokrovitelj ovogodišnjih nagrada Fondacije, a također se na sajmu predstavlja i sa štandom na kojem će predstaviti tri izdavačka projekta.

Dobitnik nagrade Dragan Golubović ističe da mu ova nagrada predstavlja izuzetnu čast, jer dolazi od kolega i jer je Kemal Bakaršić bio njegov profesor i prijatelj.

"Značajno je da je neko prepoznao ovo što radim već niz godina", navodi on.

Nagrada izuzetan značaj ima i za Narcisu Puljek-Bubrić, jer ona nosi ime cijenjenog profesora koji je, kako navodi, sve studente motivirao na razvoj bibliotekarstva i ove struke.

Također su dodijeljene i specijalne nagrade - doktoru informacijskih i komunikacijskih znanosti Andreju Rodinisu dodijeljeno je Specijalno priznanje za objavljenu znanstvenu studiju o Aleksandru Poljaniću, diplomiranoj ekonomistici i direktorici Centralne i istočnoevropske online biblioteke Bei Klotz za unapređenje i razvoj Susreta, te ravnateljici odjela za istočnoevropske kolekcije Biblioteke Univerziteta Michigen Janet Crayne za gradnju mostova i stvaranje novih profesionalnih mogućnosti.