vijesti
0

Muk, jecaji i golema tuga na ispraćaju bratunačkih žrtava

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Petnaest nevinih bratunačkih žrtava ispraćeno je danas iz Komemorativnog centra u Tuzli, a za sutra u podne je predviđena dženaza i ukop na šehidskom mezarju Veljaci. Svoj vječiti smiraj pronaći će 12 identifikovanih žrtava, dok će se tri žrtve ukopati pod oznakom N.N.

Na mezarju Veljaci do sada je organizovani šest kolektivnih dženaza, a ukopano je 252 identifikovana tijela, dok porodice preživjelih Bratunčana tragaju za još 250 nestalih osoba. Bratunačke porodice uputile su poziv komšijama srpske nacionalnosti kako bi se locirale masovne grobnice i kako bi se omogućilo ubijenima da pronađu svoj mir.

Inače, tokom 1992. godine u etničkom čišćenju koje su provodile vojska i policija RS ubijeno je 603 civila. Pretpostavlja se da je još oko 2.500 bratunačkih žrtava ubijeno u genocidu u Srebrenici.

“Za skoro 3.500 ubijenih Bratunčana do sada je presuđeno samo 36 godina zatvora. Mi, koji smo preživjeli genocid, sada smo osuđeni na omalovažavanje i zatiranje Bošnjaka u Podrinju. Ako se zločinci i danas nekažnjeno šetaju Bratuncem, onda im je to jasna poruka da se zločin isplatio”, kaže Hiba Ramić, iz Organizacionog odobra Sedme kolektivne dženaze.

Muk i jecaji na ispraćaju ispred Komemorativnog centra. Nakon što su tabuti unešeni u kamion nad Tuzlom se otvorilo nebo. Dženaza će se klanjati sutra u 13.00 sati, a organizovani su autobusi iz Sarajeva i Tuzle. Svoj posljednji smiraj sutra će pronaći Mehmedalija Begzadić, Memiš Čivić, Senahid Čivić, Vejsil Ferhatović, Kada Mustafić, Selman Omerović, Mirsad Omerović, Jusuf Rahimić, Šaban Ramić, Mehmed Rifat Suljić, Rešid Tabaković, Tifa Talović i tri osobe pod N.N. oznakom.