vijesti
0

Mostar: Danom za visoke zvanice okončana vježba "Brzi odgovor 2"

SRNA
Finale EUFOR-ove dvosedmične vježbe "Brzi odgovor dva" bio je dan za visoke zvanice, koji je danas upriličen u kasarni Oružanih snaga BiH "Livač" u Mostaru.

Komandant Komandnog elementa EU u BiH general-pukovnik Leonardo di Marco čestitao je na konferenciji za novinare komandantu EUFOR-a general-majoru Dieteru Heidecker u na "odličnom vođstvu i uspješnom izvođenju vježbe".

Di Marco je istakao da obuka Oružanih snaga BiH i sposobnost održavanja bezbjednog okruženja čine srž misije EUFOR-a.

On je dodao da podrška Oružanim snagama BiH u izgradnji samoodrživog sistema i omogućavanje zajedničke obuke doprinosi dostizanju međunarodnih standarda.

Heidecker je podsjetio da je broj vojnika stalno raspoređenih u EUFOR-u, vojnoj operaciji pod vođstvom EU, smanjen u septembru 2012. godine zbog poboljšanja bezbjednosnog okruženja u BiH.

On je pojasnio da su zbog toga restrukturisane snage i da u slučaju potrebe višenacionalni bataljon EUFOR-a može biti ojačan dodatnim trupama stacioniranim van zemlje, rezervnim snagama srednjeg nivoa.

U ovoj vježbi angažovane su dvije čete lake pješadije, jedna iz Austrije i druga iz Slovačke, čime je povećan broj snaga pod kontrolom EUFOR-a za otprilike 250 vojnika.

Heidecker je rekao da je ova efektna i efikasna operacija Rezervnih snaga srednjeg nivoa još jednom pokazala sposobnost EUFOR-a za izvođenje ključnih vojnih zadataka i očuvanje bezbjednog okruženja.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić izjavio je da ova vježba ponovo potvrđuje odlučnost EU, drugih partnera BiH i međunarodnih organizacija da podrže izgradnju bezbjednog okruženja u zemlji kroz obuku pripadnika Oružanih snaga, provjeru sposobnosti EUFOR-a i zajednički rad Oružanih snaga BiH i lokalne policije.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Jeleč potvrdio je da program EUFOR-a za osposobljavanje i obuku omogućava Oružanim snagama BiH da razviju i potvrde sposobnosti svojih trupa u skladu sa međunarodnim standardima.

Nakon konferencije za novinare, načelnik Štaba EUFOR-a József Szpisják predstavio je gostima detaljan pregled vježbe, kao i pokazne vježbe izvedene na Dan za visoke zvanice.

Nakon njegovog izlaganja, uslijedio je taktičko-tehnički (TT) zbor, a zatim su okupljene trupe izvele pokaznu vježbu.

Posjetioci su prilikom obilaska TT zbora, imali priliku da vide primjerke naoružanja i opreme koja se koristi u raznim zemljama, a pokazna vojna vježba predstavljala je demonstraciju vojne sposobnosti.

Visoke zvanice, među kojima su bili i zvaničnici iz BiH, Kancelarije specijalnog predstavnika EU, NATO-a i međunarodne zajednice, imali su priliku da vide potpun prikaz odlično uvježbanih vojnih vještina, kao što su obezbjeđenje područja zahvaćenih građanskim nemirima i taktike za kontrolu masa i nemira.

Po završetku pokazne vježbe, Spišjak je čestitao trupama koje su učestvovale u vježbi za odliču demonstraciju vojnih vještina i timski rad i uručio zahvalnice komandantima jedinica Oružanih snaga BiH, saopšteno je iz EUFOR-a.