vijesti
18

Miranda Patrucić o aferi Panama Papers u BiH: Dva imena iz baze su jako zanimljiva, na spisku i firme

Piše: M. N.
Cijeli svijet s nestrpljenjem iščekuje 20 sati kada će biti objavljena baza podataka zloglasnih Panamskih dokumenata. U bazi se nalazi 200.000 imena osoba i firmi, a među njima su i četiri imena iz BiH.

Kako nam je rekla Miranda Patrucić iz bh. odjela OCCRP-a (Organized Crime and Corruption Reporting Project) koji zajedno sa Međunarodnim konzorcijem novinara-istražitelja (ICIJ) učestvuje u medijskom pokriću Panamskih dokumenata, ova imena su pronađena pretragom ključne riječi "Bosnia".

"Nekoliko je i imena izvan baze jer se ne nalaze u strukturisanoj bazi već u dokumentima. Već neko vrijeme radimo na istraživanja za BiH i dva imena su jako zanimljiva. Jedno će biti objavljeno večeras, dok će drugo biti objavljeno tokom ove sedmice jer se ne nalazi u strukturisanoj bazi", rekla je Patrucić za Klix.ba.

U bazi se nalaze i neke firme koje su imale dionice u bh. firmama ili su poslovali u BiH, ali ih ekipa ICIJ-a nije dodatno istraživala.

"To će moći učiniti novinari kada podaci budu dostupni jer se može pretraživati i po prezimenima i nazivima firmi", dodala je.

Podsjećamo, Međunarodni konzorcij novinara-istražitelja (ICIJ) došao je do više od 11 miliona dokumenata vezanih za transakcije u i iz offshore kompanija koje su se vršile u posljednjih 40 godina.

Veliki broj svjetskih lidera, vlasnika privatnih kompanija i saradnika našao se na crnom spisku potencijalno najvećeg finansijskog skandala posljednjih godina koji nosi naziv "Panamski dokumenti" ili "Panama papers".

Riječ je o globalnom istraživačkom poduhvatu nekoliko stotina novinara koji za cilj imaju razotrkivanje sakrivenog svijeta bankovnih računa u državama koje uživaju porezne olakšice ili u kojima se poreske obaveze vrlo lako izbjegavaju.

Koristeći informacije i dokumente koje su istražiteljima uručili neimenovani "zvizdači", došlo se do imena pojedinaca i kompanija koji su svoje tajne bankovne račune koristili za vođenje organizovanog kriminala i drugih zabranjenih radnji.