vijesti
45

Među stradalim izbjeglicama u Austriji i šestomjesečna beba, uhapšeno sedam osoba

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Sedam osoba uhapšeno je danas u Mađarskoj zbog sumnje da su povezani sa krijumčarenjem izbjeglica koje su pronađene mrtve u kamionu pored autoputa u istočnom dijelu Austrije.

Prema informacija koje je objavio Krone.at, uhapšeno je sedam osoba u Mađarskoj, ali se trenutno ispituju tri osobe od kojih je jedna i vlasnik kamiona u kojem su pronađene izbjeglice.

Pored vlasnika kamiona, dvije osobe se sumnjiči da su vozili kamion u kome je, prema posljednjim informacijama, smrtno stradala 71 osoba.

Prema nezvaničnim informacijama, vlasnik kamiona je bugarski državljanin libanskog porijekla. Također, i drugi uhapšeni imaju bugarsko državljanstvo.

Iako je prvobitno objavljeno da među stradalim nije bilo djece, posljednje informacije govore da su stradala i tri dječaka starosti tri, osam i deset godina, te djevojčica kojoj je bilo samo šest mjeseci.

Žrtve su najvjerovatnije iz Sirije jer su kod njih pronađeni sirijski dokumenti. Iako je najvjerovatniji uzrok smrti gušenje, to će biti potvrđeno tek nakon obdukcije. Utvrđeno je da su žrtve do posljednjeg trenutka pokušavale izaći iz hladnjače, a čak su u jednom dijelu hladnjače prema suvozaču uspjeli i napraviti malu rupu.

Također, policija sumnja da su izbjeglice umrle i prije ulaska u Austriju, na šta ukazuje i stanje u kojem su se nalazili leševi kada su otkriveni.