vijesti
6

Mađarski parlament glasao protiv amandmana Orbana o kvotama za izbjeglice

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Mađarski parlament nije danas prihvatio amandman na Ustav premijera Viktora Orbana protiv izbjegličkih kvota, odnosno amandman kojim bi se izbjeglicama zabranilo da se nastane u Mađarskoj, prenose agencije.

Orban nije dobio neophodne dvije trećine glasova u parlamentu, odnosno za prihvatanje amandmana su mu nedostajala samo dva glasa.

Za amandman je glasao 131 poslanik, od 199, a da bi bio usvojen neophodna su bila 133 glasa.

Orban je ranije kazao da je usvajanje amandmana neophodno kako bi se potvrdio rezultat referenduma o izbjegličkim kvotama, održan 2. oktobra.

Na referendumu, iako je glasalo manje od polovine državljana Mađarske, više od tri miliona Mađara je glasalo protiv izbjegličkih kvota Evropske unije (EU).

To je prvi put posle 2010. godine da je mađarski parlament glasao protiv premijerove odluke, a analitičari ocjenjuju da se ovom odlukom parlamenta Orban stavlja u težak položaj u kome će morati da objašnjava glasačima zašto nije sposoban da "bilo šta postigne", prenosi Tanjug.

EU je prošle godine usvojila odluku o obavezujućim kvotama za prihvat migranata.

Mađarski premijer Viktor Orban više puta je isticao da je ta odluka "nelegalna, nerazumna i nefer" i da je Bruxelles time prekoračio svoja ovlaštenja kada je odobrio tu raspodjelu uprkos protivljenju nekih zemalja, uglavnom iz istočne Evrope.