Prijem NATO Štaba Sarajevo
45

Lord: U BiH došlo vrijeme da se pređe sa diskusije na djela

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U Bosni i Hercegovini još puno toga treba uraditi na rješavanju pitanja nepokretne vojne imovine, viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, te reforme sektora logistike i nabavki, budući da su na ove teme potrošene godine analize i debate, a sada je vrijeme da pređemo sa diskusije na djelo u rješavanju ovih dugogodišnjih problema, poručio je tokom večerašnjeg svečanog novogodišnjeg prijema komadant NATO Štaba Sarajevo brigadni general Walter Lord.

On je podsjetio da svaka napredna država periodično vrši pregled odbrane koji oblikuje njene odbrambene strukture i strategije.

"Imajući to na umu politički lideri BiH bi trebali ovlastiti ministra odbrane da radi sa nama kako bismo došli do dobre i objektivne analize o odgovarajućim ulogama, misijama, veličini i organizaciji Oružanih snaga BiH u budućnosti. Rezultat tog procesa bit će racionalne oružane snage spremne i opremljene da služe potrebama ljudi u BiH", poručio je Lord.

On je podsjetio kako vlada mišljenje da je 2012. godina izgubljena za Bosnu i Hercegovinu u smislu političkog i ekonomskog napretka, ali i istakao vrlo dobru svakodnevnu saradnju NATO Štaba Sarajevo sa Ministarstvom odbrane, napredak u pripremi tehničke osnove za provedbu političkog dogovora o nepokretnojh vojnoj imovini i kontinuirane kampanje u saradnji sa partnerskim ambasadama u cilju informisanja javnosti o aktivnostima Alijanse, kao pozitivne pomake ka članstvu u Sjevernoatlanskom savezu.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić podsjetio je da se prije 13 godina u zemlji nalazilo 60 hiljada pripadnika međunarodnih trupa, dok ih je danas prisutno nekoliko stotina sa tendencijom smanjenja, što je veliki pomak sa aspekta sigurnosti.

On je napomenuo da BiH čeka "mnogo posla ali da se nada da će institucije sigurnosti imati kapaciteta da dostignu zacrtani cilj", koji se ogleda u uspostavi odbrambenog sistema kompatibilnog sa NATO-om, upravljanog od strane centralne demokratske vlasti i u potpunosti transparentnog.

Otpravnica poslova pri ambasadi Republike Turske u BiH, koja je ujedno i NATO kontaktna tačka u BiH, poručila je kako će njena zemlja nastaviti sa svim aktivnostima kako bi opravdala ukazano povjerenje.

Ona je naglasila kako Turska želi vidjeti mirnu, stabilnu i prosperitetnu BiH, u potpunosti integrisanu u Evropsku uniju (EU) i NATO, zbog čega su se snažno zalagali da Akcioni plan za članstvo BiH u NATO-u bude aktiviran na sastanku u Tallinu.

Svečanom novogodinjem prijemu NATO Štaba Sarajevo, održanom u Domu armije, pored predstavnika diplomatskog kora prisustvovali su i predsjedavajući Vjeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, ministar odbrane Zekerijah Osmić, te brojne druge zvanice i predstavnici medija.