vijesti
49

Likvidiran Abdelhamid Abaaoud, glavni organizator napada u Parizu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Belgijski državljanin Abdelhamid Abaaoud koji se smatra glavnim organizatorom napada u Parizu, ubijen je u policijskoj akciji, objavio je Washington Post pozivajući se na dva visokopozicionirana obavještajna službenika.

Washington Post navodi da ga je ubila francuska policija tokom velike operacije koja je započela u ranim jutarnjim satima u sjevernom dijelu francuske metropole.

Više od stotinu policijskih specijalaca potpomognutih vojnicima započelo je akciju oko 4:30 u St. Denis, nakon čega je uslijedila višesatna bitka, u kojoj se moglo čuti najmanje sedam snažnih detonacija, a ispaljen je veći broj metaka.

Nakon višesatne opsade, specijalci su upali u zgradu u kojoj se Abaaoud skrivao, a da je ubijen utvrdili su forenzičari.

Pariško je tužiteljstvo na konferenciji za novinare u srijedu navečer objavilo da je tokom velike policijske operacije 'neutralizirana' teroristička ćelija te da je spriječen još jedan veliki teroristički napad.

Francuski tužitelj Francois Molins rekao je novinarima da nije u mogućnost identifikovati ubijene zbog stanja tijela te da će se sačekati forenzičko vještačenje.