Kultura
13

Zmijanski vez uvršten na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova uručila je danas u Sarajevu predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenu Ivaniću certifikat za uvrštenje Zmijanskog veza na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, koji je Ivanić potom predao direktorici Muzeja Republike Srpske (RS) Nadi Puvačić.

Ivanić je ovom prilikom istakao da su kompleksnost Zmijanskog veza te činjenica da je to još uvijek "živuća škola", presudni razlozi zbog kojih je UNESCO dodijelio ovaj certifikat.

Napomenuo je da je još jedan razlog posjete Bokove BiH obilježavanje 10. godišnjice upisa Starog mosta u Mostaru na listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Naglasio je da oba događaja šalju pozitivnu poruku iz BiH, jer se radi o različitim kulturnim vrijednostima, ali zajedničkim pozitivnim porukama, na koje, kako je rekao, možemo biti ponosni, jer smo dali značajan doprinos svjetskoj kulturi.

Bokova je kazala da su dodavanje upisa na reprezentativnu listu UNESCO-a te izgradnja mostova, koji su mostovi u konkretnom, ali i u figurativnom smislu, načini koji doprinose unapređenju odnosa u BiH.

Naglasila je da je 10. godišnjica upisivanja Starog mosta u Mostaru na listu svjetske kulturne baštine, pogotovo u okolnostima kada u svijetu svjedočimo nasilju u kojem se uništava kulturna baština, veliki razlog za proslavu, jer je na ovom primjeru viđeno kako mostovi trebaju da se grade, a ne ruše.

Nakon današnjeg razgovora sa Ivanićem, zaključila je kako postoji još primjeraka kulturne baštine u BiH koji se mogu uvrstiti na UNESCO-vu listu, jer, kako je istakla, "BiH definitivno ima dosta toga da ponudi u smislu kulturne različitosti".