Kultura
3

Završen Festival "Dani Jurislava Korenića": Nagrada "Žan Marolt" dodijeljena Voji Brajoviću

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje "Žan Marolt" ovogodišnjeg prvog Festivala "Dani Jurislava Korenića", koji je završen večeras na sceni Kamernog teatra 55, dodijeljena je Voji Brajoviću za ulogu Belog u predstavi "Voz", autora Cormaca Mcarthya.

Nagrada "Jurislav Korenić" za najbolju predstavu u cjelini pripala je predstavi "Kad bi naglas govorili" Adnana Lugonića, Nagrada za najbolju režiju Srđanu Vuletiću također za predstavu "Kad bi naglas govorili", dok je Nagrada za najbolju mladu glumicu festivala dodijeljena Anji Ilić za ulogu Mice u predstavi "Mrešćenje šarana" Aleksandra Popovića, u izvedbi Narodnog pozorišta RS iz Banja Luke.

Također, Nagrada za najbolju scenografiju dodijeljena je Adisi Vatreš-Selimović za predstavu "Kad bi naglas govorili" Adnana Lugonića, Nagrada za najbolji kostim pripala je Barbari Podlogar za predstavu "Tko se boji Virginie Woolf?" Edward Albeea, a Specijalna nagrada za najbolji tekst Adnanu Lugoniću.

Regionalni teatarski festival "Dani Jurislava Korenića" održan je na sceni Kamernog teatra 55 od 25. maja do 3. juna, a o nagradama je odlučivao stručni žiri u sastavu Boro Stjepanović, Aleksandar Seksan, Maja Salkić i Dženana Burek, saopćeno je iz Kamernog teatra 55.