Kultura
11

Zagonetna Tajvanka Gwei Lun Mei specijalna gošća SFF-a

Piše: M. N.
Poznata tajvanska glumica Gwei Lun Mei specijalna je gošća 20. Sarajevo Film Festivala. Iako naizgled ženstvena, Gwei ističe da je muškobanjasta, strastvena i temperamentna. Osvojila je srca mnogih muškaraca, ali je svoje predala samo jednom. Lun Mei će se pojaviti večeras u Ljetnom kinu HT Eronet gdje će prisustvovati projekciji filma "Crni ugalj, tanak led" režisera Yi'nin Diao u kojem tumači ulogu Wu Zhizhen.

Gwei Lun Mei ima 31 godinu, a glumom se bavi 12 godina. Glumila je u 24 filma, dvije serije, te u tri muzička spota. Svoju karijeru je započela glumeći Meng Ke Rou u filmu "Blue Gate Crossing", nakon čega niže priznanja i nagrade. Film "Secret" režisera Jaya Choua je dodatno proslavio, a posebno je privukla pažnju muškog dijela publike jer je glumila nevinu studenticu.

Glavna uloga u filmu "Girlfriend, boyfriend", koja govori o troje tinejdžera koji osjećaju privlačnost jedno prema drugom i bore se sa svojim emocijama, donosi joj i prvu nagradu za najbolju glavnu glumicu na 49. Golden Horse Film Awardsu u Tajlandu. Gwei je postala idol omladine.

Za ulogu u filmu "Crni ugalj, tanak led" dobila je Zlatnog medvjeda na Međunarodnom Film Festivalu u Berlinu, a kritičari su imali riječi hvale za njenu uvjerljivu glumu.

No, Gwei ističe da je potpuno drugačija od osoba koje glumi. Ističe da je muškobanjasta, te da se voli oblačiti neutralno. Želja joj je da glumi u antičkim filmovima.

"Novine i magazini me zovu 'nevina učenica', ali da budemo iskreni kada čujem nekoga da me tako zove izenenadim se jer smatram da to nisam ja. Više sam muškobanjasta i pomalo bezobrazne naravi", rekla je Gwei nakon uloge u filmu "Secret".

Kada je osvojila Zaltnog medvjeda zahvalila se roditeljima jer su se, kako je rekla, dobro nosili s njenim lošim temperamentom i dozvolili joj da se vodi strašću".

Iako je srce atraktivne glumice pokušalo osvojiti mnogo muškaraca, ona je već osam godina u vezi sa režiserom Leonom Daijem. Povezivali u i je s poznatim glumcem Bolinom Chenom s kojim je glumila u "Blue Gate Crossing" ali istakla je kako su njih dvoje samo dobri prijatelji, te da ne želi da to preraste u nešto drugo jer "ga želi imati kraj sebe i kada ostari".

Večeras će se pojaviti u Ljetnom kinu HT Eronet gdje će biti urpiličena projekcija filma "Crni ugalj, tanak led" u kojem tumači ulogu Wu Zhizhen, mlade žene koja radi u čistionici a koja je umiješana u nekoliko ubistava.