Novo
0

Zabavite se uz sudoku na portalu Sarajevo-x.com

Sarajevo-x.com
Nakon križaljke na portalu Sarajevo-x.com, koja je zabilježila veliki uspjeh, od danas se možete zabaviti i uz sudoku slagalice.

Za sve ljubitelje sudokua i za one koji će to tek postati, portal Sarajevo-x.com nudi jednostavnu aplikaciju za rješavanje sudoku slagalica.

Sudoku slagalici možete pristupiti na adresi:

http://www.sarajevo-x.com/sudoku

Sudoku (na japanskom znači jedan broj) je vrsta slagalice čije je rješavanje temeljeno na logici. Sastoji se od velikog kvadratnog polja podijeljenog na 81 manji kvadratić. Unutar velikog kvadrata označeno je 9 odjeljaka 3x3 polja.

Igra potječe iz Japana gdje se igra već 1000 godina, dok je u modernom svijetu postala popularna zahvaljujući Howardu Garnsu koji ju je obnovio u američkom Dell magazinu. U posljednje vrijeme posebno je popularna, čak se održavaju turniri, državna i svjetska prvenstva.

Kako se igra sudoku?

Cilj igre je ispuniti sva polja brojevima od 1 do 9, tako da se svaki broj smije pojaviti tačno 9 puta. Također, jedan broj se smije pojaviti samo jednom u svakom redu, svakoj koloni i svakom odjeljku od 3x3 polja. Na početku igre, otkriveni su određeni brojevi, a treba otkriti mjesta svih ostalih brojeva. Ako je na početku otkriveno malo brojeva sudoku može imati više rješenja, zato treba paziti da se greška ne načini na početku rješavanja. Jedini način rješavanja sudokua je metoda eliminacije, a tu se koristimo činjenicom da se jedan broj smije pojaviti samo jednom u svakoj koloni, redu i bloku. Što se više brojeva otkriva, rješavanje postaje lakše.

Sudoku poboljšava koncentraciju

Istraživanja su pokazala da redovno igranje sudokua može poboljšati koncentraciju i spriječiti depresiju i demenciju pa čak i ublažiti simptome Alzheimerove bolesti. Sudoku mogu igrati svi između 6 i 106 godina jer pomaže kod mentalnih poremećaja i održava mozak u formi. Sudoku je igra koja izaziva ovisnost, no, za razliku od kocke i ostalih poroka, nema negativnih posljedica, a mozak će vam biti zahvalan.