Kultura
0

Vožnjom autobusa i prostornom instalacijom počeo prvi Festival ulične umjetnosti

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Festival ulične umjetnosti (FUU) Sarajevo 2015., prvi takve vrste u BiH, započeo je jutros vožnjom FUU autobusa i prostornom instalacijom "Ostajte ovdje" Saše Bukvića.

Tema Festivala ulične umjetnosti je "Urbane transformacije - Sarajevo na drugi pogled", a održava se tokom tri dana na više od dvadeset lokacija širom grada Sarajeva i njegovih općina. Bogatim programom ponudit će predstavljanje umjetničkog stvaralaštva iz različitih medija i domena djelovanja.

"Riječ je o multimedijalnom događaju na otvorenom čija su pozornica različiti dijelovi grada, popularizirani i zapostavljeni, gdje publiku čine svi oni koji dođu ili se slučajno zateknu tamo gdje se dešava neki dio festivala", kazao je na prvoj konferenciji za medije FUU inicijator ove manifestacije bh. reditelj Aleš Kurt, dodajući da će festival ponuditi i puno manjih koncerata na interesantnim mjestima.

Prvog festivalskog dana predstavljeni su radovi studenata Akademije likovnih umjetnosti pod nazivom "Ovo bi mogla biti ulica Selmana Selmanagića", a u isto vrijeme ispod mosta Festina lente postavljena je instalacija "Plovak" skulptorice Lejle Ćehajić.

Nakon toga u Ferhadiji u izlogu prodavnice "Orsay", grupa "Zvono" izvodi remake performansa "Izlog", a u obilasku grada su sarajevski oldtimeri.

Prvi festivalski dan bit će završen u večernjim satima koncertom violončelistice Belme Alić ispred gradske Tržnice.

"Svirat ću kompozicije Johanna Sebastiana Bacha koje su pisane za violončelo solo, te Benjamina Brittena. Program je interesantan i to je bazni program za sve čeliste s obzirom da mi odrastamo uz te kompozicije, posebno uz svite J.S. Bacha", kazala je Alić.

Iz sutrašnjeg programa Festivala izdvojila je koncert gudačkog orkestra studenata Muzičke akademije u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja, te performans Belme Šarančić, profesorice na Muzičkoj akademiji u Sarajevu koja predaje harmoniku, kao i koncert harmonikaškog orkestra.

"Za nas je također važno da izađemo iz koncertnih sala i vidim po reakciji studenata da su veoma zadovoljni da imaju priliku da sviraju na otvorenom. Također, reakcija publike je veoma pozitivna i čini se kao da smo im uljepšali dan", kazala je Alić.

Predstava koreografa, plesača i glumca Branka Potočana i Fourklora iz Slovenije bit će izvedena u nedjelju, kada su predviđeni i performansi i prezentacije pod naslovom "Mjedenica-ulica od posebnog značaja".

Tu je i poseban dio programa posvećen Hamdiji Kreševljakoviću i njegovom djelu, a najavljeni su i koncerti gitariste Tarika Kamarića i sazlije Jusufa Brkića.

Festival ulične umjetnosti ponudit će građanima i posjetiocima Sarajeva svojevrsno art putovanje bazirano na vizuelnoj umjetnosti, muzici, plesu, pokretu, teatru, te umjetnosti grafita i murala.