Kultura
19

Vlatko Stefanovski u četvrtak otvara Festival bh. drame u Zenici

Piše: E. M.
Detalj sa današnje konferencije za novinare (Foto: Klix.ba)
Detalj sa današnje konferencije za novinare (Foto: Klix.ba)
Na ovogodišnjem Festivalu bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra koji će biti održan od 7. do 17. maja u Zenici učestvovat će teatri iz sedam zemalja, a u takmičarskom programu bit će predstavljeno devet predstava.

Na konferenciji za novinare koja je održana u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici saopćeno je da će na ovogodišnjem festivalu bh. drame učestvovati gosti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Austrije, Turske, Norveške i Makedonije, te da će biti izvedeno ukupno 45 programskih sadržaja.

Selektor ovogodišnjeg Festivala bh. drame, Nedžad Fejzić, istakao je da se ovogodišnje prijavljene predstave ističu prema svojim umjetničkim dometima i da se na određeni način bave povijestima balkanskog prostora.

U takmičarski program Festivala uvršteno je devet predstava rađenih u produkcijama Narodnog pozorišta Mostar, HNK Mostar, Wien Kultur, Festivala MESS, BNP Zenica, Sarajevskog ratnog teatra SARTR, Pozorišta Prijedor, Narodnog pozorišta Sarajevo Kamernog teatra 55, Narodnog pozorišta Subotica, Istanbulskog državnog teatra i Akademije scenskih umjetnosti.

Festival bh. drame bit će otvoren u četvrtak sa početkom od 20 sati koncertom Vlatka Stefanovskog, a prva predstava koja će biti izvedena u sklopu takmičarskog programa je "Ajmo na fuka" u režiji Dragana Komadine i u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Narodnog pozorišta u Mostaru. Predstava je na rasporedu u petak, 8. maja sa početkom od 20 sati na velikoj sceni BNP-a.

Stručni žiri u sastavu Darko Lukić, Slađana Kilibarda i Alen Muratović donijet će odluku o najboljim predstavama XIV bh. festivala drame čije će se zavjese zatvoriti 17. maja u 20 sati predstavom "S planine i ispod planine".