Očajnički pokušaj spašavanja
2

Vezali se lancima za stub u znak protesta protiv zatvaranja Muzeja

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dva člana AntiDayton grupe odlučila su se vezati za stub unutar Zemaljskog muzeja u znak protesta protiv njegovog zatvaranja najavljenog za 11:00 sati.

Nihad Aličković i Fahrudin Bezdrob odlučili su poduzeti radikalne mjere u svom protestu protiv zatvaranja najznačajnije kulturne institucije u našoj državi. Kako nam je kazao jedan od članova, ostat će vezani do 13:00 sati za kada su najavljeni masovni protesti ispred Zemaljskog muzeja.

"Tražimo odgodu zatvaranja ove institucije na dva mjeseca i u tom periodu tražimo da se donese zakon kojim će biti regulisan status svih kulturnih institucija", kazao je Aličković za portal Klix.ba.

Aličkoviću i Bezdrobu pridružila se i Hana Obradović, studentica 3. godine Filozofskog fakulteta. Nakon nje, u muzej su stigli i članovi Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

Demonstranti pozivaju građane da u što većem broju dođu u 13:00 sati ispred muzeja i izraze svoje nezadovoljstvo zatvaranjem Zemaljskog muzeja koji je osnovan 1888. godine i koji u 124 godine svog postojanja nije prestajao raditi.