Kultura
570

Koncertom Bečke filharmonije obilježena 100. godišnjica početka Prvog svjetskog rata

Anadolija
(Foto: Almin Zrno/EBU)
Vijećnica je simbol Sarajeva, a Sarajevo je simbol Evrope, mjesto gdje se oduvijek spajao isto i zapad, rekao je večeras predsjednik Bečke filharmonije i prva violina ovog svjetski poznatog sastava Clemens Hellsberg.

Na samom početku koncerta Bečke filharmonije, veličanstvenog muzičkog nadahnuća upriličenog u sarajevskoj Vijećnici povodom obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, Hellsberg je u obraćanju prisutnima kazao kako će današnji koncert biti simbolično putovanje kroz vrijeme, kroz dubine i visine ljudske duše.

"Od faraona, preko Rimljana, pa do Habsburške dinastije, bezbroj je carstava gdje 'sunce nikada nije zalazilo', ali koja su, iako naizgled neuništiva, nestajala. Mi o njima znao iz udžbenika istorije, ali i kroz svjedočenja umjetnosti", rekao je Hellsberg.

Iako se bilo kakva manifestacija vanjske moći ne može oduprijeti izazovima vremena, nastavio je Hellsberg, prava umjetnost stoljećima ostaje netaknuta. Ona predstavlja uspješan pokušaj da se prevaziđu granice ljudske prirode, a u carstvu umjetnosti, susrećemo jedni druge na uzvišenim ravnicama.

"Umjetnost nam pomaže da zaboravimo na nečasne strane naše prirode, pa čak i na one koje su dovele do katastrofa historijskih razmjera. Jedino što moramo učiniti jeste poslušati glas umjetnosti, susresti se sa njenim zahtjevima i prevazići naša vlastita ograničenja. Za razliku od politike i ekonomije, glas umjetnosti se ne čuje, moramo biti jako tihi da bismo ga osjetili", istakao je Hellsberg.

Današnjim koncertom Bečka filharmonija želi odati počast Sarajevu u njegovoj historiji, mjestu susreta i religija.

"Mi osjećamo jaku vezu sa ljudima u ovom gradu, u ovoj državi i u ovoj regiji. U ovom historijski bitnom događaju ovdje u Vijećnici, kroz našu muziku želimo pokazati duboko poštovanje prema ideji ujedinjene Evrope, jer vjerujemo da ona predstavlja vizionarski poduhvat za mir u cijelol istoriji ovog kontinenta", poručio je Hellsberg.

Koncert Bečke filharmonije u Vijećnici počeo je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine u izvedbi filharmonije. Iako bez teksta, na ovom istorijskom mjestu i u istorijski važnom trenutku, himna BiH zvučala je nikada ljepše. Nju je pratila izvedba djela Josepha Haydna, Franza Schuberta, Alban Berga, Johannesa Brahmsa i Maurice Ravela.

Oda radosti Ludwiga van Beethovena, himna Evropske unije, završila je ovu veličanstvenu izvedbu jedne od najpoznatijih i najstarijih svjetskih filharmonija. Visoke zvanice i gosti koji su prisustvovali koncertu velikim ovacijama i aplauzom pozdravili su članove Bečke filharmonije, zahvalivši im se tako na daru koji su poklonili građanima Sarajeva.

Gosti koncerta, među kojima su bili predsjednici Austrije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, članovi Predsjedništva BiH, visoki predstavnik i druge visoke zvanice gromoglasnim aplauzom su pozdravili vrhunske muzičare i njihovu fantastičnu izvedbu.