Kultura
0

Večeras na MESS-u predstava "Common Ground"

FENA
Foto: Thomas Aurin
Foto: Thomas Aurin
Nakon što je sarajevskom premijerom predstave “Zabranjena zona“ svjetski poznatog Schaubuhne teatra iz Berlina, sinoć je u Olimpijskoj dvorani Juan Antonio Samaranch (Zetra), zvanično otvoren 55. Internacionalni teatarski festivalski MESS, večeras će u Narodnom pozorištu Sarajevo od 21 sat biti izvedena predstava “Common Ground“, koja se direktno tiče sukoba na Balkanu.

U ovoj predstavi rađenoj u produkciji njemačkog teatra Maxim Gorki, a u režiji Yael Ronena, igraju mladi ljudi iz Prijedora, Sarajeva i Novog Sada dok priča spretno kombinuje historijske i biografske činjenice, lična osjećanja i skeptične poglede na način na koji je obrađena historija Jugoslavije.

Predstavnica ambasade Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini, Susanne Mattis, navela je da je pomirenje među ljudima ključ budućnosti.

"Predstava 'Common Ground' govori o tri bitna datuma. Stotinu godina nakon izbijanja Prvog svjetskog rata, 70 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata i 20 godina nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini. Esencijalno za sva tri datuma je pomirenje ljudi", naglasila je Mattis te dodala da će se nakon predstave održati i diskusija sa gledateljima i novinarima.

Jubilarno 55. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS trajat će do 11. oktobra i ugostit će oko 400 umjetnika i umjetnica iz 13 zemalja, a bit će izvedene 22 predstave. Detaljan program i sve informacije su dostupne na www.mess.ba.