Kultura
1

Veče sa Sidranom: Koliko je stara bosanska država?

FENA
Abdulah Sidran (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Abdulah Sidran (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Veče sa Sidranom održat će se u Kamernom teatru 55 večeras u 20 sati.

Tema druženja će biti Koliko je stara bosanska država? Ko su i koliko su stari njeni narodi?

Nema ravnodušnih među onima koji posljednjih godina prate naučni rad sarajevskog istoričara prof. dr. Ibrahima Pašića. Osporavatelji njegovih naučnih hipoteza misle da ne pretjeruju kada ih porede sa visočkim piramidama Samira Osmanagića, dok poštovaoci ne biraju riječi pohvale i divljenja.

Filozof Ferid Muhić, predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, kaže: "Jedno je sigurno: akademik Ibrahim Pašić, po vokaciji historičar, svojim istraživačkim radovima do sada se potvrdio i kao nesumnjivo vodeći, najoriginalniji i najaktivniji lingvista etimolog, ne samo kod nas nego i u cijelom regionu“.

Akademik Dževad Jahić, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu: "Ibrahim Pašić neosporno predstavlja najznačajnije ime bosanskohercegovačke historiografije s kraja XX i početka XXI stoljeća.“

Razgovor sa profesorom Pašićem vodiće domaćin večeri, Abdulah Sidran, uz kazivanje svoje poezije inspirisane događajima i ličnostima iz bosanske istorije: Kulin ban, Bašeskija, Ivan Frano Jukić, Mustafa Krilaš, Gavrilo Princip.

Specijalni gost programa "Večeri sa Sidranom" bit će violončelist Hrvoje Hrešć, student Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Za svoj premijerni nastup u dvorani Kamernog teatra 55 Hrvoje je odabrao: J.S. Bach - "Suite for Solo Cello no. 1 in G major". Za one koji na Sidranove programe dolaze ranije, Koncert u bifeu, u 19 sati, iz antologije italijanske tradicionalne muzike: I garibaldini, i canti anarchici e del lavoro.