Kultura
5

Uspješno izvedena predstava "1914/2014 - Bojno polje sjećanja"

Klix.ba
Berlinska publika u srijedu je imala priliku pogledati premijeru predstave "1914/2014 - Bojno polje sjećanja".

Ova predstava rađena je u produkciji "Hebel am ufer" iz Berlina, Sarajevskim ratnim teatrom iz Sarajeva i Centrom za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda a u organizaciji Goethe Instituta. Predstava, čiju režiju potpisuju Hans Werner Kroesingera i Regine Dura a glumački tim čine Benjamin Bajramović, Damjan Kecojević, Lajos Talamonti i Armin Wieser, naišla je na izvrsne reakcije i pozitivne komentare. Nakon premijere slijedi još šest izvođenja u Berlinu, a sarajevska publika će imati priliku pogledati predstavu u sklopu Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Uz predstavu predstavljena je i izložba Regine Dura “Open Spaces” koja prati nastanak projekta “Bojno polje sjećanja” u Istanbulu, Sarajevu i Beogradu. Nakon premijere obavljen je razgovor sa Hans-Werner Kroesingerom o nastanku predstave. Razgovoru su se pridružili i Borka Pavićević, direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu i direktor Sarajevskog ratnog teatra Nihad Kreševljaković.

Benjamin Bajramović rođen je u Zenici 1989. godine. Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu diplomirao je 2012. s predstavom „1984“ koja je uvrštena u repertoar Sarajevskog ratnog teatra kao prva u programu "Teatarski opservatorij“. Ostvario je uloge u predstavama "Muški-ženske, ženske-muški" (Bacači sjenki), "Bio je lijep i sunčan dan" (SARTR), "Skupština" (NP Sarajevo, Kamerni teatar 55 i SARTR).