Kultura
11

Upriličena Noć knjige u Zenici

Klix.ba
'Noć knjige', koja se održava povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava koji se obilježava 23. aprila, upriličena je i u zeničkom ateljeu/galeriji Udruženja za likovne umjetnosti i dizajn "Planet design".

Svrha manifestacije je promicanje kulture čitanja, autora i izdavaštva. Bila je ovo prilika da se i zvanično otvori galerija/atelje i javnosti predstave aktivnosti, zadaci i ciljevi djelovanja udruženja “Planet design“.

Riječ je o Udruženju kojem je osnovni cilj zagovaranje općeg ljudskog prava na obrazovanje i kulturno sudjelovanje u društvu , kao i doprinos popularizaciji i razvoju kulture, umjetnosti i dijaloga u okviru iste. Također, namjera je skrenuti pažnju javnosti, naročito mladih i djece, na kulturno-umjetničke vrijednosti, te podstaći njihov razvoj u intelektualnom i umjetničkom smislu. Galerija i atelje će dati novi legitimitet gradu Zenici kao kulturnoj urbanoj sredini.

Među pristutnima , pored članova, aktivista i prijatelja udruženja,umjetnika i muzičara, bili su predsjednica BZK Preporod Amna Sofić, rukovoditeljica Službe za razvoj i marketing i matične poslove Opće biblioteke Zenica Slavica Hrnkaš, te počasni gost načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović. U obraćanju prisutnima načelnik Smajlović izrazio je iskrene čestitke voditeljima udruženja, te obećao podršku Općine za planirane projekte u narednom periodu.

Ovom prilikom prisutne su počastili čitanjem i recitovanjem književnih/poetskih radova članova Udruženja (članovi književnog kluba), izložbom starih umjetničkih filmskih plakata, te izvedbama nekoliko kompozicija na violinama.