Kultura
5

Ukraden primjerak prvog izdanja romana "Sto godina samoće"

SRNA
Kolumbijska policija otvorila je istragu krađe primjerka prvog izdanja remek-djela Gabrijela Garcije Marqueza "Sto godina samoće".

Tužilaštvo je ocijenilo da je ova pljačka "ozbiljan napad na kulturno nasljeđe" Kolumbije, ističući da se odgovorni za napad suočavaju sa kaznom od šest do 20 godina zatvora. Takođe, lica koja kupe ovaj primjerak suočit će se sa zatvorskom kaznom.

Knjiga velike vrijednosti nestala je sa sajma knjiga u Bogoti, koji je ove godine posvećen kolumbijskom nobelovcu. Knjiga je ukradena iz vitrine na ulazu u paviljon "Macondo", nazvan u čast izmišljenog karipskog grada u kome je smještena radnja romana "Sto godina samoće".

Prvo izdanje uključuje 8.000 primjeraka koji su štampani 1967. godine u Argentini u izdanju izdavače kuće "Sudamerikana", a potpisan primjerak, kao što je ovaj ukraden u Bogoti, na internetu može da dostigne cijenu i do 23.000 dolara, navodi AP.

Međutim, vlasnik knjige Alvaro Castillo, rekao je da je istinska vrijednost sentimentalne prirode. Ovaj kolekcionar knjiga rekao je da je godinama tražio primjerak ovog romana da bi ga na kraju našao u Urugvaju. Nakon toga uspio je da dođe do autora, koji je umro prošle godine u Mexico Citiyu, koji mu je potpisao knjigu.