Kultura
56

Udruženje "Mali Mozart" u Sarajevu slavi rođendan slavnog kompozitora

Klix.ba
Povodom godišnjice rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta, 27. januara 2015., Udruženje Mali Mozart u Sarajevu organizira svečanost W. A. Mozart "Festive Gala Academy Concert".

Udruženje "Mali Mozart" je fokusirano na njegu i razvoj muzičke kulture i scenske umjetnosti, predstavljanje umjetnosti kao kreativnog instrumenta koristeći holistički, odnosno, sveobuhvatan pristup djelovanja s ciljem obogaćivanja razvoja dječije muzičke kulture i edukacije.

Predsjednik Upravnog odbora "Mali Mozart" je profesor Rusmir Russo Piknjač, nekadašnji student Muzičke Akademije u Sarajevu i Universitet für Musik und Darstelende Kunst Graz, Austria.

"Veoma smo sretni i počastvovani da na Mozartov rođendan organizujemo 'Festive Gala Academy Concert' kako bi se prisjetili genijalnosti Mozartove ličnosti i kreativnosti njegovog rada", rekao je on.

Tu noć će se izvoditi najpoznatije i najdraže Mozartove kompozicije. U središtu pažnje će biti talentovana i kreativna djeca, studenti i profesori iz Sarajeva i drugih BH gradova kao i gost iz Hrvatske.

Udruženje "Mali Mozart" ostvaruje uspješne rezultate rada sa mališanima. U ovoj instituciji djeca imaju priliku učiti svirati razne instrumente, te se baviti glumom, plesom i pjevanjem.

"Ove godine želimo ići korak naprijed i koristiti potencijale koje imamo. Cilj nam je rad na ovom projektu jer smatramo da je to polje koje djeci može biti zabavno i edukativno, nama kao timu izazovno, a društvu i zemlji u kojoj živimo jako korisno", poručuju iz Udruženja "Mali Mozart".

Generalni pokrovitelj ovog projekta je Ambasada Austrije u BiH.