Kultura
5

Udovica slavnog italijanskog tenora Pavarottija dolazi u Mostar

Klix.ba
Nicoletta Mantovani (Foto: EPA)
Udovica Luciana Pavarottija Nicoletta Mantovani doputovat će 14. jula u Mostar na poziv Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara.

Mantovani će na manifestaciji dodjele međunarodne nagrade Centra za mir - "Mostar Peace Connection", preuzeti ovu nagradu koja se postuhumno dodjeljuje njenom pokojnom suprugu, slavnom svjetskom tenoru i umjetniku Lucianu Pavarottiju.

Manifestacija će se održati u četvrtak 14.7.2016. godine, na Terasi "Labirint" u neposrednoj blizini Starog mosta u Mostaru u večernjim satima. Pavarottijeva supruga će tokom dana posjetiti i Muzički centar “Pavarotti“ u Mostaru kojeg je prije 20 godina otvorio i Gradu poklonio Luciano Pavarotti.

Tim povodom danas su Muzički centar Pavarotti posjetili italijanski ambasador Ruggero Corrias i direktor Centra za mir Safet Oručević kako bi se na licu mjesta uvjerili u radove na obnovi infrastrukture Muzičkog centra.

Govoreći o nagradi koju će će Centar za mir dodijeliti Pavarottiju, italijanski ambasador ranije je rekao da je to izvanredna inicijativa, s obzirom da je maestro Pavarotti jedan od najvećih Italijana u historiji te države, a koji je jako puno radio za BiH tokom rata i ostavio vidljive tragove.

"To će biti nagrada uručena njegovoj supruzi. To je jako važno i za BiH i za Italiju, ali i za maestrovu fondaciju. Očekujemo da se Grad Mostar što bolje pripremi za dolazak, posebno mislim na Muzički centar Pavarotti. To je izvanredna struktura, preko 300 učenika, jako živa sredina, ali je infrastrukturno u jako lošem stanju", rekao je ranije Corrias koji je tada uputio apel Gradu Mostaru, Upravi Muzičkog centra, ali i Centru za mir da učine sve da ova škola bude renovirana do dana posjete, kako bi se na priličan način proslavilo ono što je Pavarotti ostavio Mostaru.