Kultura
56

U Zenici otvorena međunarodna izložba fotografija "Art help Bosnia"

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Muzeju grada Zenica danas je održana međunarodna izložba slika "Art Help Bosnia" na kojoj je inicijator ove izložbe Rasim Maslić predstavio radove umjetnika širom svijeta.

Izložba fotografija "Art Help Bosnia" je rezultat humanitarne akcije koju je pokrenuo Maslić u saradnji sa svjetskim umjetnicima koji su doniranjem svojih fotografija odlučili pomoći ugroženom stanovništvu Bosne i Hercegovine koje je u maju prošle godine bilo pogođeno velikim poplavama. Akciji prikupljanja slika odazvali su se umjetnici širom svijeta, a danas su u Muzeju grada Zenice predstavljene samo neke od njih koje su se našle kod Maslića.

"Pozvao sam svoje prijatelje iz raznih država svijeta, kojima vjerujem, da se pridruže ovoj akciji i od tada do danas je dodijeljeno više od 130 slika, bit će njih još više, a koliko god svi oni budu dali dat ću i ja od sebe isti broj slika. Slike se, kada obiđu bosanskohercegovačke gradove, vraćaju za Njemačku, gdje će biti prodane na licitacijama, a novac koji se prikupi bit će namijenjen za pomoć ljudima koji su stradali u prošlogodišnjim poplava i ići će ravnopravno prema svim narodima u BiH. Ideja je da se radi na samoodrživim projektima koji nisu samo pomoć u hrani i odjeći, već da organizujemo neki mali kolektiv koji će raditi za svoju budućnost", izjavio je Maslić.

Na današnjoj izložbi predstavljene su fotografije 28 umjetnika iz Španije, Argentine, Paname, Čilea, Brazila, Rusije, Azerbejdžana i drugih država svijeta, a ova izložba nakon Zenice posjetit će i druge gradove u Bosni i Hercegovini.

"Prvu izložbu smo imali u Sarajevu u art kući sevdaha, zatim u Travniku i Bugojnu, a danas smo u Zenici. Cilj nam je da obiđemo što više gradova u Bosni i Hercegovini, a već naredna izložba će biti održana u Tešnju i Kaknju", kazao je Maslić.