Kultura
0

U Vijećnici otvorena izložba grupe Sing Sing

FENA
U sarajevskoj Vijećnici danas je Ars Aevi priredio izložbu članova grupe Sing Sing, koji su u mjesecima neposredno pred početak opsade Sarajeva bili izuzetno popularna muzička grupa, s odlikama političkog aktivizma uz parolu "Fašizam je opijum za narod".

Radove su izložili nekadašnji članovi te grupe, danas istaknuti umjetnici Anur, Juriša Boras, Kurt&Plasto, Damir Nikšić i Nebojša Šerić Shoba, uz izložbu fotografija članova njihove grupe Sing Sing (1991) koju potpisuje autor Dejan Vekić. Kustos projekta je Amila Ramović.

Amila Ramović je za Fenu istaknula da su muzičku grupu Sing Sing osnovali mladi umjetnici Anur, Juriša Boras, Almir Kurt, Damir Nikšić, Shoba, s gitaristom Edinom Zećom, čiji su pridruženi članovi bili Samir Plasto, Dejan Vekić i Bojan Zec Filipović.

"Grupa je za kratko vrijeme postala dijelom sarajevske urbane ikonografije, ponajprije zbog scenskog nastupa koji je nosio tragove muzičkog teatra, političkog aktivizma i, često ironijskog humora, naslojenih na rutinu rock'n'rolla i rhythm'n'bluesa", kazala je ona.

U godinama razdvojenosti različitim ratnim sudbinama Sing Sing je već bio daleko od pozornice, a razvoj njihovih ideja odvijao se individualno, kroz pojedinačne umjetničke prakse, ali s jednakom glasnošću i prepoznatim kreativnim integritetom.

Na vrhuncu njihovih zrelih umjetničkih karijera, prvi put se ponovno pojavljuju kao grupa, sada s iskazima koji su formalno i sadržajno evoluirali, ali i dalje imaju jasno definisanu dimenziju kroz koju se mogu sagledavati kao cjelina.

Ponovno su prihvatili slogan "Fašizam je opijum za narod" koji su usvojili još 1991. godine. Izložba će biti otvorena do 4. decembra.