Kultura
14

U Umjetničkoj galeriji BiH razgovarano o fenomenu savremenog sevdaha

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Poznavaoci i ljubitelji sevdaha sastali su se večeras u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, drugi put od otvaranja multimedijalne izložbe ''Sevdah umjetnost slobode'', gdje su razgovarali o fenomenu savremenog sevdaha, njegove domaće i internacionalne recepcije.

Predstavnik Instituta Druga godba i Festivala Druga godba iz Ljubljane Rok Košir, kolumnista i kritičar iz Sarajeva Ahmed Burić, muzičar i član benda Divanhana Neven Tunjić i autor izložbe, muzičar Damir Imamović razmijenili su mišljenja o sevdahu, kao muzičkom pravcu, očuvanju, ali i o novom pravcu koji se pojavio prije desetak godina, savremenom sevdahu.

Istaknuto je da takvoj vrsti umjetnosti nije posvećeno dovoljno pažnje u javnosti iako je zaslužuje.

Imamović je Feni kazao da mu je kao ljubitelju sevdaha, posebno savremenog sevdaha, stalo da pozove ljude na razgovor kako bi se ta umjetnost popularizirala i dobila mjesto koje je sljeduje.

Istakao je da neki od izvođača sevdaha sarađuju s prestižnim izdavačkim kućama i sviraju važne festivale u svijetu, ali da ne dobijaju pažnju domaće publike.

"Važno je govoriti o ovome zbog mladih ljudi koji se interesiraju za muziku", naveo je.

Tokom razgovora je naglašeno da su mladi zainteresirani za sevdah te da su trenutno četiri najvažnija muzička projekta u BiH u vezi sa sevdahom i da ih vode mladi ljudi.

Imamović je istakao da kao muzičar vidi da je publika raznovrsna po godinama. Na nastupe, kaže, dolaze djeca, mladi, osobe srednjih godina i oni stariji.

Multimedijalna izložba ''Sevdah umjetnost slobode'' bit će postavljena do 31. decembra, a Imamović je najavio da će se sličnim projektima baviti i naredne godine.