Kultura
22

U Umjetničkoj galeriji BiH postavka remek-djela iz kolekcije Farnesina

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Izložba remek-djela iz kolekcije Farnesina pod nazivom "Pogled na italijansku umjetnost od pedesetih godina do danas" otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u okviru Mjeseca italijanske kulture u BiH i obilježavanja 20. godišnjice potpisivanja Mirovnog sporazuma u Daytonu.

Izložba je priređena u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova Italije i Ministarstvom kulture te zemlje.

Osim italijanskog ambasadora u BiH Ruggera Corriasa i ministra za kulturna dobra, aktivnosti i turizam Republike Italije Daria Franceschinija, otvorenju su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar civilnih poslova Adil Osmanović, njegov savjetnik za kulturu i obrazovanje Ivica Šarić te federalni premijer Fadil Novalić.

Obraćajući se zvanicama, ministar Osmanović zahvalio je Italiji za sveobuhvatnu pomoć Bosni i Hercegovini i naglasio da i ova izložba snažno poručuje kako umjetnost ne poznaje granice već gradi mostove.

"Zaštita kulturne raznolikosti Bosne i Hercegovine je naš zadatak i obaveza, preduvjet očuvanja temeljnih ljudskih prava", kazao je Osmanović. Njegova poruka je da izložba otvara daljnje mostove između različitih kultura u bilateralnim relacijama dviju zemalja.

Italijanski ministar kulturnih dobara, aktivnosti i turizma Dario Franceschini rekao je da svijet upravo preživljava teške dane zbog terorističkog napada u Parizu, ali i Bosna i Hercegovina zbog napada u kojem su život izgubila dva nedužna vojnika Oružanih snaga.

Međutim, večerašnje otvaranje izložbe nije odgođeno jer se terorizmu najbolje odgovara kulturom, poručio je ministar i najavio za sutra u Narodnom pozorištu u Sarajevu devetu simfoniju Ludviga Van Betovena u izvođenju umjetnika dviju zemalja kao "zajednički glas na sceni, najbolji način odupiranja terorizmu".

Franceschini naglašava da je postavka u Umetničkoj gelariji BiH iz Kolekcije Farnesina italijanskog ministarstva vanjskih poslova samo jedan u nizu koraka bilateralne suradnje koja će i dalje biti nastavljena.

Rekao je da su danas, tokom njegovog boravka u Sarajevu formalizirana dva projekta - suradnja sa Zemaljskim muzejom BiH i suradnja italijanskih ministarstava vanjskih poslova i kulture s projektom Ars Aevi za čiju je kolekciju kazao da je umjetničke, evropske vrijednosti.

Modarator na otvorenju izložbe Strajo Krsmanović je izjavio da Sarajevo i Bosna i Hercegovina danas žale zbog gubitka dva nedužna mlada života, ali i svih nedužnih života, od Pariza, Nigerije, Iraka, Sirije....

"Sarajevo je u posljednjem ratu iskusilo kako se na najbolji način odgovara bezumlju terorizma. Na smrt mi odgovaramo životom, na terorizam - kreativnošću i umjetnošću. Zato ova izložba nije odgođena. Ne zato što je bilo lako, već upravo zato što je bilo teško organizirati je", kazao je Krsmanović i zahvalio svima koji su doprinijeli večerašnjem slavljenju umjetnosti u Umjetničkoj galeriji BiH. Izložba iz kolekcije Farnesina trajat će do 14. decembra.

Eksponati su umjetnička remek-djela najvećih italijanskih savremenih umjetnika među kojima su: Fontana, Pistoletto, Kounellis, Manzoni, Burri, Capogrossi.

Zbirka Farnesina osnovana je 2000. godine kako bi bila izložena u sjedištvu Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije (Palata Farnesina) i kroz privremene izložbe u cijelom svijetu, simolizirajući ulogu koju je Italija dodijelila umjetnosti i kulturi, ulogu instrumenta diplomacije i interkulturalnog dijaloga.