Kultura
52

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba Hamzalije Muhića i Lejle Ćehajić

FENA
(Foto: FENA)
Izložba slika i skulptura bh. akademskih umjetnika Hamzalije Muhića i Lejle Ćehajić otvorena je u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

U galerijskom prostoru ukupno 55 djela bit će postavljeno do kraja mjeseca.

Muhić je na otvaranju kazao da njegovih 40 djela nije umreženo jednom temom te da je ovaj put publici predstavio svoj rad i djela koja su nastala u proteklih nekoliko godina.

Predstavio je, uglavnom, pejzaže.

Ćehajić je istakla da se predstavila sa 15 djela, skulptura, te da ni njeni radovi nisu uvezani u jednu priču nego da je svaki rad priča za sebe.

"Djela šalju različite poruke i one su u oku posmatrača", navela je Ćehajić.

Hamzalija Muhić rođen je 1960. godine u Sokocu, a živi i radi u Sarajevu. Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu završio je 1987. godine. Prisutan je već godinama na likovnoj sceni BiH. Do sada se na svojim samostalnim izložbama publici predstavio s više slikarskih ciklusa. Dobitnik je više nagrada i priznanja.

Lejla Ćehajić rođena je 1978. godine u Sarajevu, gdje živi i radi. Diplomirala je 2004. godine na Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevo, Odsjek za kiparstvo. Do sada je imala osam samostalnih izložbi, a učestvovala je u oko 60 kolektivnih izložbi. Dobitnica je više nagrada.