Kultura
0

U Tuzli promovisana knjiga "Godine vrhunskih sportskih uspjeha" novinara Ibrahima Kozlića

Piše: Mirza Bošnjak
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Plavoj Sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, pred velikim brojem građana, sportista, novinara i ljubitelja sporta, promovisana je knjiga “Godine vrhunskih sportskih uspjeha", poznatog bh novinara Ibrahima Kozlića, inače, urednika Sportske redakcija RTV TK.

Promotori su bili novinari Faruk Zubčević, Đuro Škondrić i Zlatko Dukić, te nekadašnji reprezentativac i prvak Evrope u bacanju kugle, Zlatko Saračević.

“Knjiga je plod mog dugogodišnjeg bavljenja novinarstvom. Radio sam na pripremi skoro četiri godine i u njoj sam izdvojio 33 intervjua sa sportskim veličinama s prostora bivše zajedničke države, te jedan poseban tekst koji je, u stvari, omaž velikom sportisti i čovjeku Mustafi Hukiću”, kazao je autor knjige Ibrahim Kozlić.

U svojoj knjizi donosi razgovore u kojima svako “ukoričenih” sportaša iznosi svoja sjećanja o početku karijere, govore o vremenu kada su postizali sjajne rezultate, iznose mišljenja o aktuelnoj situaciji kada je sport u pitanju, te o nekim manje poznatim detaljima iz privatnog života.

Među ostalima, objavljeni su razgovori sa Ivicom Osimom, trenerom svih trenera Miroslavom Ćirom Blaževićem, tuzlanskim nogometnim vedetama Dževadom Šećerbegovićem, Fuadom Mulahasanovićem, Mersedom Kovačevićem, te posebni tekst o Mustafi Hukiću. Tu su i intervjui sa jednom od najvećih svjetskih košarkašica Razijom Mujanovičem, najboljom rukometašicom svijeta svih vremena Svetlanom Kitić Cecom, velikim rukometašima Abasom Arslanagićem, Senadom Fetahagićem i Jasminom Mrkonjom, sportistom stoljeća Tuzle Zlatanom Saračevićem i drugima.

Knjiga je prvijenac Ibrahima Kozlića koji je u novinarstvu punih 25 godina. Prije nekoliko godina magistrirao je na Odsjeku za žurnalistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Knjiga je štampana u tiražu od 650 primjeraka, a autor kaže da je njena prva namjena da bude svjedok jednog vremena i događaja koji su obilježili sportska dostignuća na ovim prostorima.