Kultura
14

U susret podvodnoj izložbi metalnih skulptura: Zlatanov pogled na podvodni svijet

Klix.ba
Na Olimpijskom bazenu Sarajevo u nedjelju 29. maja će biti otvorena prva podvodna izložba metalnih skulptura, djelo Zlatana Hamamdžića, ronioca i člana Kluba podvodnih aktivnosti Explorer.

"Prije otprilike šest godina počeo sam eksperimentisati sa izradom metalnih figura. Moja prva figura bila je metalna ruža i zapravo je nastala kao unikatan poklon voljenoj osobi. Nakon toga sam pravio razne čovječuljke, stalke za vino, lampe i slično. Iz početka su to bili neki jednostavniji oblici koji su vremenom postali složeniji, a kako se tri godine aktivno bavim ronjenjem tako sam inspiraciju pronašao u onome sa čime se susrećem u fascinantnom podvodnom svijetu. Stoga je organizacija ove izložbe promocija ronjenja kao jedne od najljepših rekreativnih i sportskih aktivnost a ujedno i fuzija moje dvije strasti", kazao je Hamamdžić.

Organizatori izložbe naglašavaju da izložba nije namijenjena isključivo roniocima i onima koji žele da zarone i pogledaju skulpture jer će biti postavljena vanjska izložba Zlatanovih figura, ali fotografija skulptura koje je za ovu priliku napravio umjetnički fotograf Dado Veron.

"Posjetioci posmatrači mogu doći u svakodnevnoj odjeći, dok posjetioce koji žele zaroniti napominjemo da je potrebno donošenje standardne lične opreme za bazen", poručuju iz KPA Explorer.

Izložba se može pogledati u periodu od 14:00 do 17:00 sati.