Kultura
0

U Sarajevu otvorena izložba "Četiri mušketira"

FENA
(Foto. FENA)
U Art kući sevdaha večeras je otvorena izložba "Četiri mušketira" na kojoj su svoje radove, njih oko 40, izložile četiri umjetnice Majana Bešić, Nejra Brcić, Arijana Junuzović i Meliha Trako.

Riječ je o grupi umjetnica koje zajedno djeluje od 2011. godine i ovo im je četvrta zajednička izložba. Sve četiri umjetnice Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu završile su u klasi profesora Radoslava Tadića. Ujedinjene razvijaju vlastiti rukopis i stil.

Slikarski opus ove četiri umjetnice djeluje unutar jasnih oznaka realizma, impresionizma i ekspresionizma.

Iako kod svake umjetnice dominira jedan elemenat nad drugim crtež nad bojom,ekspresija nad formom ili tehnika nad kompozicijom - svaki se dio umjetničkog jedinstveno uklapa u vibrantnu viziju mladih slikarica.

"Četiri mušketira" svojim djelima pokazuju stepen zrelosti vlastite poetike koja se vremenom njegovala na Akademiji, ali uvode svježe elemente subjektivnosti i vlastitog senzibiliteta.

U okviru takvog raspoloženja ova grupa pronalazi i stvara prostor za publiku koja će prepoznati plemenite vrijednosti mušketira, onog koji jedino brani boje umjetnosti.

U razgovoru za Agenciju FENA kazale su da u zajedničkom predstavljaju pokušavaju naći kompromis i uklopiti različite stilove u jedinstvenu priču, a djela koja su večeras predstavile nastala su tokom ove godine.

Brcić je predstavila radove na kojima su građevine, Trako je ovaj put koristila ulje i prikaze mrtve prirode, a izložila je i dvije slike portreta i to samo jedan detalj portreta - oko, dok je Bešić i Junuzović inspirirao pejzaž i ponašanje boje u prirodi tako da su se bavile bojom, a motiv na slikama je u drugom planu.

Ovisno od toga šta žele predstaviti odlučuju se za zajedničke izložbe ili individualne, jer ukoliko žele eksperimentirati smatraju da je bolje izlagati samostalno budući da se kao jedna tematika ne bi uklapalo u zajedničku izložbu.

Kada to rade zajedno onda se trude da izložba bude cjelina bez obzira što imaju različite tehnike i stilove.

Sve izložene slike su na prodaju.