Kultura
66

U Sarajevu oslikan mural legendarnom bh. umjetniku Karimu Zaimoviću

Klix.ba
U okviru Festivala ulične umjetnosti (FUU) u glavnom gradu BiH oslikan je murala poznatom bosanskohercegovačkom piscu Karimu Zaimoviću. Pored toga u okviru festivala upriličen je i teatarski performans "Veliki orkestar".

Mural poznatom bh. umjetniku oslikan je u ulici Musala preko puta FIS-a. Kako su ranije izjavili autori murala oslikavanje zidova postalo je trend u urbanim jezgrama. To je kako navode jedan od načina da se umjetnost približi javnosti i na taj način izađe iz zatvorenih prostorija kao što su galerije i muzeji.

O značaju Karima Zaimovića, poznatijeg i kao autora knjige "Tajna džema od malina", za Sarajevo moglo bi se dosta toga reći. Autori murala Boris Stapić i Aleksandar Saša Brezar ističu kako je riječ o osobi koja je egzistirala u teškom vremenu koje je iza nas, a to je ratni period.

"U tom periodu on je bio najbolje od Sarajeva, a samim tim njegova važnost je velika posebno kao nekog ko nam je za vrijeme rata omogućava da sanjamo neke ljepše snove", kazao je Brezar.

U okviru Aparat Teatra ispred Galerije Boris Smoje koja se nalazi u Radićevoj ulici u subotu je uprličen je i preformans "Veliki orkestar".

Cilj Aparat Teatra jeste da društvo obrazuje kroz teatar, film, profesionalne radionice, dizajn, fotografiju i dokumentarne filmove. Njihove obrazovne aktivnosti se fokusiraju na uklanjanje stigme sa marginaliziranih individua i grupa i na rad ka njihovoj društvenoj inkluziji kroz izgradnju mira.

Jedan od ciljeva Festivala ulične umjetnosti jeste i da Radićeva ulica bude glavno mjesto umjetničkih dešavanja u ovoj godini.