Kultura
9

U Sarajevu održana debata o programu "Kreativna Evropa"

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Debata "Kreativna Evropa: šanse za izgubljene prilike za kulturu u BiH?" održana je večeras u Sarajevu u organizaciji Udruženja Akcija i inicijative Kultura 2020.

Predstavnica Udruženja Akcija Ines Tanović kazala je da je BiH prošle godine potpisala pristupnicu Programu Kreativna Evropa te da će država narednih sedam godina plaćati 205.000 eura za Program.

Naglasila je da su programi podijeljeni u dva potprograma, a to su kultura i mediji.

"Iz potprograma mediji uspijevamo izvući nešto sredstva, ali iz kulture gotovo ništa", kazala je.

Kao razloge navela je neobučenost sektora za apliciranje na takve projekte, jer nije bilo organiziranih treninga o načinima pisanja takvih projekata.

"Projekti su jako zahtjevni i traže višemjesečni rad, ali ako se ta sredstva dobiju, to znači kontinuitet na dvije do tri godine. Riječ je o velikim sredstvima koje mogu da znače jaku puno za kulturu u našoj zemlji", objasnila je.

Kao pozitivnu stvar navela je činjenicu da je BiH ušla u taj program te da se dugo vremena nije mogla dobiti saglasnost da se potpiše pristup Kreativnoj Evropi.

Dodala je da predstavnici Evropske unije u Briselu trenutno traže uspostavu deska, odnosno pulta koji širi informacije i obučava sektor na koji način da se aplicira na projekte.

Istakla je da se takav desk treba uspostaviti pri Ministarstvu civilnih poslova BiH koji je nadležan za kulturu.

"Rečeno nam je da postoji Komisija za koju nismo sigurni šta ona tačno radi. Navodno ima devet članova i ne znamo da li je to desk ili Komisija za uspostavu deska", objasnila je.

Na debati su sudjelovale predstavnice Deska Kreativne Europe iz Slovenije - Sabina Briski i Mateja Lazar (MOTOVILA) te Mladen Špehar iz Hrvatske (Ministarstvo kulture Republike Hrvatske) koji su govorili kako treba da izgleda desk za Kreativnu Evropu te da li je vezan za nevladin sektor ili ministarstvo kulture.