Izdavačka kuća "Agarthi Comics"
8

U Sarajevo i zvanično "stigli" Alan Ford, Zagor, Dylan Dog...

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Sarajevu je proteklog vikenda otvorena prva i zvanična striparnica u organizaciji izdavačke kuće "Agarthi Comics", koja je dobila ekskluzivna prava izdavanja popularnih romana, kao što su Zagor, Dylan Dog, Alan Ford i mnogi drugi.

Prije oko godinu i po je otvoren web-shop gdje Bosanci i Hercegovci mogu naručiti najpopularnije svjetske stripove. Nakon toga osnivač "Agarthi Comicsa" i vlasnik striparnice Almir Šehalić odlučio je jedan takav shop otvoriti i u glavnom gradu BiH.

"Bilo je teško početi, jer niko nikad prije nas ovo nije radio u BiH. Poređenja radi, u zemljama okruženja ima više desetaka izdavača strpova. Nekoliko mjeseci nam je trebalo za dobijanje licence od italijanskog Bonellija, najpopularnijeg komercijalnog izdavača", kaže Almir.

Romani moraju na ulicu

Nakon toga krenuli su u potragu za štamparijom i osnivanjem firme te pronalaskom prostora gdje će se stripovi prodavati. Iako strip kultura u našoj zemlji nije toliko razvijena kao u evropskim zemljama, naš sagovornik se nada kako će se to uskoro promijeniti.

"Mi smo sada bili na Sajmu knjige u Skenderiji i imali smo jedini štand sa stripovima. Ljudi su bili oduševljeni. Oni mlađi su željeli da vide stripove, dok su se oni stariji dolazili podsjetiti na Zagora, Texa, Alana Forda. Dylana Doga ili neke druge strip junake", dodaje Almir.

"Onda smo shvatili da romani moraju izaći na ulicu. U većini evropskih i svjetskih gradova, striparnice su u zabačenijim ulicama, podrumima ili prolazima. Koliko je mana to što smo pioniri kada je riječ o izdavaštvu romana, toliko je i prednost što strip nije razvijen, tako da možemo upravljati tim procesom", pojašanjava Šehalić.

U saradnji sa Red Bullom, trenutno je u našoj zemlji aktivno nekoliko radionica sa djecom mlađeg uzrasta.

"Strip crtači im pokazuju i uče ih prvim koracima. Jednostavno ih upućuju u svijet stripa", kaže Almir.

Razmjena stripova

Cijena romana iznosi šest KM, ali su odlučili napraviti akcije u kojima će se romani moći kupiti i jeftinije.

"Sva naša izdanja od dana izlaska pa u narednih mjesec dana će u striparnici koštati pet maraka", poručuje naš sagovornik.

Na Sajmu knjige Almir je od jedne starije zaljubljenice u stripove dobio ideju da organizuje razmjenu stripova u striparnici koja se nalazi u ulici M. M. Bašeskije 63, u Novim Dairama, nedaleko od Sebilja.

"U početku ćemo to organizirati za one najmlađe, koji će moći u kutiji ostaviti stare stripove, a uzeti neke koje nisu pročitali. Prije se to tako radilo, najčešće na ulazu u haustor", kaže na kraju osnivač "Agarthi Comicsa" i vlasnik striparnice Almir Šehalić.

Striparnica će raditi svakim radnim danom od 14 do 18 sati i subotom od 10 do 14 sati.