Kultura
9

U povodu 55. MESS-a i Svjetskog dana teatra Mustafić i Spahić uredili i vodili Dnevnik

Klix.ba
Ove godine, 55. put zaredom, jubilarni Internacionalni teatarski festival MESS održat će se od 2. do 11. oktobra pod motom “Prvi put“, što znači da će ugostiti umjetnike i umjetnice koji/e se ranije nisu predstavili/e festivalskoj publici.

Tim povodom, Dino Mustafić i Selma Spahić, direktor i umjetnička direktorica Festivala, uredili su i vodili TV Dnevnik i predstavili neke od sadržaja ovogodišnjeg festivala.

U Dnevniku je najavljeno učešće slavnog Schaubühne teatra iz Berlina, kao i produkcija iz Meksika, Mađarske, Francuske, Španije, Ujedinjenog Kraljevstva, Mozambika i drugih zemalja.

Povodom Međunarodnog dana teatra koji se obilježava danas, prijatelji i prijateljice, te saradnici i saradnice Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Scena MESS, zajedničkim čitanjem poruke Internacionalnog teatarskog instituta, koju je napisao poljski reditelj Krzysztof Warlikowski, obilježili su ovaj dan.

Poruku su pročitali glumci i glumice Maja Izetbegović, Snežana Bogićević, Maja Salkić, Adi Hrustemović, Senad Alihodžić i Mario Drmać, dramaturginja Dubravka Zrnčić Kulenović, scenografkinja Mirna Ler, kostimografkinja i scenografkinja Adisa Vatreš Selimović, koreograf Thomas Steyaert, inspicijent Nihad Kapić, autor muzike Nedim Zlatar, slikar/patiner Zlatko Brodić, majstor svjetla Nedim Kukavica i fotograf Velija Hasanbegović.

Festival MESS ove godine slavi 55. rođendan, a čestitke povodom ovog velikog jubileja uputili su umjetnici i umjetnice čije su se predstave igrale na proteklim festivalima.

Neki od njih su reditelj Paolo Magelli, glumica Mirjana Karanović, teatri Teatro de Ocasíon iz Čilea i Babilonia teatri iz Italije, voditelji radionice Louis Fortier i Sophie Brech, kao i dobitnici/a nagrade "Rejhan Demirdžić“ za najboljeg/u mladog/u glumca/glumicu, Dina Mušanović, Boris Ler i Enes Salković.