Kultura
66

"U društvu s Mevlanom": Obilježena godišnjica smrti Mevlane Dželaludina Rumija

Klix.ba
U galeriji Iranskog kulturnog centra u Sarajevu, nadomak Vječne vatre, sinoć je uz prisustvo velikog broja posjetitelja upriličena manifestacija pod nazivom "U društvu sa Mevlanom".

Ovom manifestacijom je obilježena godišnjica smrti Mevlane Dželaludina Rumija, pjesnika koji svojom bezvremenom mudrošću i plemenitom mišlju o ljubavi i danas nadahnjuje čovječanstvo.

"Ljubav nam nevidljivim mastilom piše istinu o sebi, da bi nam duša tu praznu stranicu očima srca tražila, pronašla i čitala, čeznući svakim ispisanim slovom za njenim prisustvom...", riječi su Mevlane Rumija koje su pratile i priču o Rumiju prof. dr. Namira Karahalilović, šefa Katedre za perzijski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu, i magistrice pedagogije Enise Džakmić, koja je izgovarala gazele ovog poznatog perzijskog pjesnika.

Plemenitim zvukom naja, instrumenta čijim se notnim skladom išcrtavaju pokreti plesa derviša, a koji je svirao Perviz Mohammadi, otvorena je i izložba grafika slikara Badredina Hadžiabdića. On je kazao kako je svoju izložbu posvetio Mudrom Stvoritelju, vječnom nadahnuću Mevlane Rumija i svojoj kćerki Farah, Onome za koga je Mevlana Rumi zapisao: "O, Ti, što po Mjesecu od ambera slikaš prizore čudesne...".

Izložba grafika Badredina Hadžiabdića otvorena je u galeriji Iranskog centra u Sarajevu, Ferhadija 2, do 22.12.2014. godine.