Kultura
10

U Banjoj Luci otvorena izložba povodom 80 godina od rođenja Danila Kiša

Piše: G. D.
(Foto: Klix.ba)
Pоvоdоm 80 gоdinа оd rоđеnjа knjižеvnikа Dаnilа Kišа u Nаrоdnој i univеrzitеtskој bibliоtеci RS danas je оtvоrеnа izlоžbа pоd nаzivоm "KIŠ" pоsvеćеnа njеgоvоm živоtu i stvаrаlаštvu.

Izlоžbа је zајеdnički prојеkаt Bibliоtеkе grаdа Bеоgrаdа i NUBRS, kоје su prilikоm svеčаnоg оtvаrаnjа izlоžbе pоtpisаle prоtоkоl о sаrаdnji.

"Kiš je pisac visoke poetičke samosvijesti, o čemu svjedoči desetak njegovih teorijsko-esejističkih knjiga. Njegov 'Čas anatomije', pisan kao razorna polemika u odbranu 'Grobnice za Borisa Davidoviča', prva je naša ozbiljna knjiga o citatnosti i intertekstualnosti. Interesovanjem za krucijalna obilježja epohe - fašističke i staljinističke logore - njegova literatura je dobila atribut istoričnosti", rekao je na otvaranju izložbe Jovan Delić sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autorica izložbe Olga Krasić Marjanović zapisala je da građa o životu i stvaralaštvu Danila Kiša sadrži 4.800 skeniranih i fotografisanih dokumenata te daktilopisanih stranica, dokumenata i fotografija. Pored originalnih dokumenata i autentičnih predmeta, nagrada i odlikovanja lako je rekonstruisati privatni i profesionalni život jedog od najznačajnijih jugoslavenskih pisaca druge polovine 20. vijeka.