Međunarodna galerija portreta
0

Tuzla: Osmomartovska izložba radova prve školovane bh. slikarke

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis )
Međunarodna galerija portreta Tuzla je priredila izložbu radova Adele Behr-Vukić u povodu 8. marta - Međunarodnog dana žena. Adela Behr-Vukić je rođena u Tuzli 1888. godine i prva je školovana slikarka u Bosni i Hercegovini. Školovanje je završila u Beču 1914. godine.

"Davne 1978. godine prvi put je u Međunarodnoj galeriji portreta bila postavljena izložba ove istaknute umjetnice. U našem fundusu se nalazi 89 djela Adele Behr-Vukić, a na današnjoj izložbi su postavljena 23 djela iz perioda 1901. - 1958. godine", kazao je direktor tuzlanske galerije Dženan Jusufović.

Behr-Vukić je, navodi Jusufović, tiho i nenametljivo osigurala sebi trajno mjesto u našoj likovnoj kulturi stvarajući u vrijeme kada je žena slikarka morala u svojoj sredini izdržati i neke predrasude tadašnjeg vremena, koje je potiskivalo pojam žene u tom domenu. Izložba Adele Behr-Vukić će biti postavljena i u Muzeju grada Zenice 21. marta u okviru Zeničkog proljeća.

Inače, Međunarodna galerija portreta je svim posjetiteljkama današnje izložbe darovala po jednu ružu kao simboličan znak pažnje u povodu 8. marta.