Kultura
563

Tračak Bosne u njujorškoj biblioteci: Crteži, karte i razglednice iz stare BiH

Piše: I. P.
Razglednica Mostara 1912.
Nakon što je Bilbioteka Grada New Yorka digitalizovala i objavila 180.000 dokumenata, znatiželjnike iz naše države vjerovatno će interesovati da li se među gomilama papira nalazi bilo šta što govori o BiH.

Naravno, Biblioteka je bogata sadržajem sa Balkana i jugoistoka Evrope, a među najinteresantnijim dokumentima nalaze se i neki koji svjedoče bosanskohercegovačkoj prošlosti.

Tako naprimjer znatiželjnici mogu doći do stotina geografskih i političkih mapa koje prikazuju izgled ovog dijela svijeta u nekoliko zasebnih vijekova.

U vrijednoj kolekciji Biblioteke može se pronaći vojna karta Sarajeva i istočne Bosne u izdanju K.u.K. Militargeographisches Instituta iz 1911. godine, kao i niz mapa Bosne i Hercegovine u okviru osmanskog carstva.

Među njima se nalazi karta BiH iz 1821. godine, gdje je Travnik zadebljanim slovima predstavljen kao glavni grad, dok publikaciju potpisuje Presso li Frat'li Bettalli. Tu je i karta Osmanskog carstva iz 1814. godine u okviru publikacije Mathew Carey, a koja je kreirana prema referencama na Phillipsovu mapu iz 1372. godine.

Interesantna je i karta Osmanskog carstva iz 1700. godine kartografa Edwarda Wellsa gdje je Sarajevo predstavljeno kao Seraio, a Banja Luka kao Bagnialuke. Najstarija karta je De Riccijeva geografska karta Italije i Balkana iz 1460. godine.

Što se tiče ilustracija izdvajaju se one koje prikazuju ustanak u Hercegovini iz 1881. godine zbog vojne obaveze unutar austrougarske vojske. Crteži su bili dio vijesti u njemačkom magazinu Über Land und Meer iz Stuttgarta.

Nesvakidašnja kartica iz Velike Britanije koja je 1937. godine došla kao poklon uz kutiju cigareta kompanije CWS prikazuje Stari most i kratku historiju ovog svjetskog kulturnog blaga.

Crteži koji svjedoče izgledu muškaraca i žena u BiH iz dva različita perioda jesu ilustracija bosanske plesačice koju je načinio francuski umjetnik Theodore Valerio 1869. godine i prikaz bosanske artiljerije, pješadije i žandarmerije iz Kolekcije uniformi Vinkhuijzen izdate 1892. godine.