Kultura
14

Tajvanska zvijezda Lun Mei: Sarajevo je divan grad, miran, pun historije...

Piše: A. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
"Velika je čast biti ovdje. Ovo je divan grad, pun historije, miran, svi su tako prijateljski nastrojeni", kazala je tajvanska glumačka zvijezda Gwei Lun Mei koja se večeras pojavila na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala.

Ova glumica u BiH predstavlja nagrađivani film "Crni ugalj, tanak led", kineskog reditelja Yi'nana Diaoa, koji je večeras prikazan u programu Open Air, a osvojio je nagradu Zlatni medvjed na 64. Filmskom festivalu u Berlinu.

Radnja filma smještena je u gradić na sjeveru Kine u 1999. godinu, kada dolazi do jezivog otkrića nekoliko leševa. U krvavom okršaju tokom pokušaja hapšenja navodnog ubice dva policajca bivaju ubijena, a treći je teško ranjen. Preživjeli policajac, Zhang Zili, suspendovan je s dužnosti i zapošljava se kao zaštitar u jednoj fabrici. Pet godina kasnije policija je suočena s novom serijom misterioznih ubistava. Zhang odlučuje da uz pomoć jednog bivšeg kolege započne samostalnu istragu ubistava.

Jubilarni 20. Sarajevo Film Festival je večeras ugostio i ekipu filma "Spomenik Michaelu Jacksonu", predvođenu režiserom Darkom Langulovom.

Ova crna komedija predstavlja novitet na SFF-u, a od sutra je može pogledati publika u Cinema Cityju. Film je osvojio 20 nagrada na više od 50 svjetskih festivala, a radnja filma dešava se u vrijeme uklanjanja spomenika iz doba komunizma s glavnog trga malog srpskog grada. Tada glavni lik odlučuje da podigne spomenik Michaelu Jacksonu i uvjerava prijatelja da mu pomognu.

Langulov je poručio da mu je drago što pravi filmove koji prolaze na festivalu i koje publika voli gledati, te na njih lijepo reaguje. Nada se da će tako biti i u Sarajevu, nakon čega slijedi nacionalna premijera filma u Nišu, pa velika turneja po Turskoj, Finskoj, Njemačkoj, SAD-u...

"Baš me zanima kako će film proći ovdje", kazao je režiser.

Crvenim tepihom večeras su prošli i protagonisti filma "Nevjeste" i drugi filmski stvaraoci.