Kultura
29

Sufinansiranjem ulaznica za učenike podržan rad Narodnog pozorišta Sarajevo

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Potpisivanjem ugovora o namjenskom grantu u iznosu od 5.000 KM, Općina Stari Grad podržala je rad Narodnog pozorišta Sarajevo. Sredstva će biti usmjerena za sufinansiranje ulaznica za učenike srednjih i osnovnih škola sa područja općine Stari Grad.

Ugovor su danas potpisali načelnik Općine Ibrahim Hadžibajrić i direktorica Narodnog pozorišta Marijela Hašimbegović. Načelnik Hadžibajrić je istakao da mu je drago što je Općina moga pomoći Narodnom pozorištu, ali još više što su u projekat uključena i djeca.

“Mnogo je djece koja ne mogu priuštiti kartu za predstavu u Narodnom pozorištu. Nerijetko provedu cijeli svoj životni vijek u Sarajevu, a da nažalost nikad ne uđu u pozorište. U moje vrijeme su škole redovno organizovale posjete u institucije poput Narodnog pozorišta, ali danas je to puno teže zbog ekonomskog stanja", kazao je Hadžibajrić. Govoreći o tome koliko su djeca zainteresovana da pogledaju predstave, kazao je da je siguran da interes postoji.

“Uvjerio sam se tokom nedavno održanog Festivala dječije umjetnosti, u okviru Dana Općine, da interes djece postoji i da je veliki jer većina predstava je bila izuzetno posjećena", kazao je.

Direktorica Narodnog pozorišta Marijela Hašimbegović zahvalila se za ovu podršku kazavši da je ovo odličan način djelovanja prema najmlađoj populaciji. “ Ovim je potvrđena i dokazana društvena osviještenost načelnika i društvene zajednice, a to je djelovanje prema najmlađoj populaciji. Čestitam svim učesnicima na realizaciji ovog projekta i nadam se da će ova saradnja živjeti i dalje,”kazala je Hašimbegović.

Podsjećamo, Općina Stari Grad izdvojila je sredinom aprila 10.000 KM za podršku za rad i implementaciju aktivnosti Javne ustanove Kamerni teatar 55. Zauzvrat, Kamerni teatar 55 će za učenike šest osnovnih i šest srednjih škola sa područja Starog Grada organizovati po jednu predstavu, što iznosi 12 predstava u ovoj i isto toliko u narednoj školskoj godini.