Kultura
88

Ljetna lektira: Ovo su svjetski bestselleri i najbolja štiva za godišnji odmor

L. Č.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ukoliko ste poželjeli pročitati neku dobru knjigu, a nedostaje vam ideja, raspitali smo se o trenutno najtraženijim naslovima u sarajevskim knjižarama, idealnim za ljetni period.

Kada su u pitanju lagana, ljetna štiva i ono za čim trenutno vlada najveća potražnja, apsolutni hit u svijetu, pa tako i u sarajevskim knjižarama, je roman "Stogodišnjak koji je skočio kroz prozor i nestao" Jonasa Jonassona.

"U pitanju je jako zanimljiva knjiga, koja obiluje i crnim humorom, kao i jednim jako specifičnim stilom pisanja. Radi se o prvijencu švedskog autora koji je doživio veliki svjetski uspjeh, te štivu koju preporučujemo svakome da se malo rastereti, pobjegne od svakodnevnice i pročita nešto što nije navikao inače čitati. Poruka knjige se zapravo može sumirati u to da čovjek ne može promijeniti ono što je generalno van njegovih dometa i samim tim ga te stvari ne bi trebale ni opterećivati", pojašnjava u razgovoru za Klix.ba Ajdin Šahinpašić iz knjižare Šahinpašić, te dodaje kako se radi o knjizi koja je od marta ove godine, otkad je prisutna na policama knjižara, izuzetno tražena i jako se dobro prodaje.

Pored bestsellera Jonasa Jonassona izuzetno je tražena i knjiga "Krive su zvijezde", planetarni hit autora Johna Greena. Ovo je trenutno bestseller u svijetu koji je oborio svjetske rekorde, te prodan u milionima primjeraka širom svijeta. Knjiga je doživjela i svoju ekranizaciju u režiji Josha Boonea, a film je igrao i u našim kinima.

Pored ove jako je tražena i čitana knjiga "Bosanska lista" autora Kenana Trebinčevića, koji ja objavljena u američkom Pingvinu nekad u aprilu ove godine. U pitanju je knjiga koja je izazvala veliku pažnju američkih medija. Oprah Winfrey ju je proglasila knjigom sedmice, a BBC magazin ju je stavio na listu onih koje se "moraju pročitati u 2014. godini".

Foto: AA
Foto: AA

U knjižari Buybook, čitatelji najviše traže Elif Shafak i njena dva naslova: "Čast" i "40 pravila ljubavi", jedan od najprodavanijih romana u proteklih nekoliko mjeseci, koji je obilježio sajmove u proteklom periodu.

"Kad su u pitanju domaći autori, u Buybooku su uvijek aktuelni Aleksandar Hemon i Dario Džamonja. Oni su nešto što je uvijek traženo i što se može preporučiti kao lagano štivo za opuštanje i uživanje", kaže u razgovoru za Klix.ba Ida Hamidović iz Buybooka.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ona dodaje kako Buybook u pripremi ima još niz naslova koji stižu u narednom periodu, pa će u skladu s tim biti planirane i promocije. Jedna od njih je i knjiga koja će biti promovisana na sajmu u sklopu Sarajevo Film Festivala – "Poljubac leptira" Jamesa Lyona.

Također, u proteklom je periodu ova izdavačka kuća u posebnom aranžmanu objavila pet naslova domaćih autora - izdanje sadrži tri knjige poezije i dvije knjige priča, u sklopu njega se nalazi i nova knjiga poezije Faruka Šehića, kao i poezija Asmira Kujovića i Zilhada Ključanina.

"Idealno štivo za one koji vole da uživaju u poeziji i u tome nalaze razonodu u ljetnim danima. Dalje, uvijek možemo preporučiti i romane Khaleda Hosseinija, pogotovo njegov prošlogodišnji 'A planine su odjekivale'. Iako su u pitanju dosta dirljivi romani, koji se ne moraju nužno svrstati u ljetno, lagano štivo, u pitanju su naslovi koji se, ukoliko partite svjetsku književnost, svakako moraju pročitati", dodala je Ida Hamidović.

U sarajevskoj knjižari Svjetlost, također su nam preporučili nekoliko naslova koji su potpuni hit po prodaji u posljednje vrijeme, a to su: "Knjiga mojih života" Aleksandra Hemona, "Stogodišnjak koji je skočio kroz prozor i nestao" Jonasa Jonassona, "Rod" Miljenka Jergovića, "Zealot" Reze Aslana, "Krive su zvijezde" Johna Greena, te "Bosanska lista" Kenana Trebinčevića.