Kultura
70

Šta se dešava u MGP Tuzla: Bivši direktor na optuženičkoj klupi, galerija radi samo sa tri uposlenika

Piše: A. Kendić
Više od četiri i po godine su prošle, a priča o pljački umjetnina, u kojoj su iz fundusa Međunarodne galerije portreta u Tuzli nestale 72 vrijedne slike i skulpture, još uvijek nije dobila svoj konačan epilog.

Većina djela do danas nije pronađena, a osumnjičeni bivši direktor ove ustanove Ćazim Sarajlić našao se na optuženičkoj klupi.

Naime, Kantonalno tužilaštvo Tuzla je u augustu 2015. godine podiglo optužnicu protiv Sarajlića zbog osnovane sumnje da je kao vršilac dužnosti direktora MGP Tuzla počinio krivično djelo nesavjesnog rada u službi, a vezano za nestanak umjetničkih djela iz ove ustanove. Optužnicu je potvrdio Općinski sud Tuzla.

Kako je za Klix.ba kazao glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva Tuzla Admir Arnautović, optužnicom se Sarajlića tereti da u periodu od 2004. do 2010. godine, obavljajući funkciju direktora, svjestan da prema zakonskoj regulativi i internim pravilima institucije vodi odjeljenje umjetničkih zbirki, nije postupao prema važećim aktima.

To je za posljedicu imalo da je nakon primopredaje dužnosti 2010. godine utvrđen nedostatak umjetničkih djela iz galerije.

"Dakle, na teret mu se stavlja da je kao odgovorna osoba u Federaciji BiH, povredom zakona, drugog propisa ili općeg akta, ili propuštanjem nadzora, nesavjesno postupao u vršenju dužnosti, zbog čega je nastupila veća imovinska šteta. Procjenom vještaka utvrđeno je da je vrijednost nestalih umjetnina blizu 109.000 KM", kazao je Arnautović.

Istraga trajala duži period

On kaže da je u ovom predmetu u toku glavni pretres, odnosno suđenje pred Općinskim sudom u Tuzli.

"Tužilaštvo na glavnim pretresima iznosi dokaze prikupljene tokom istrage i saslušava veći broj svjedoka. Međutim, nismo u mogućnosti prejudicirati kada će nadležni Sud okončati glavni pretres i donijeti odluku u ovom predmetu. Za dinamiku suđenja isključivo je nadležan Sud", naglasio je Arnautović.

Provjere i istraga trajali su duži period jer su se najveći problemi u radu na ovom predmetu odnosili na nedostatak dokumentacije i knjiga evidencija o umjetničkim djelima u depou Galerije.

"Dakle, u dužem periodu, dok je Sarajlić bio vršilac dužnosti direktora galerije, evidencije nisu bile ažurirane ili uopće nisu vođene, što je otežavalo utvrđivanje činjeničnog stanja o nestalim umjetninama u depoima. Uzimajući u obzir niz aspekata, radilo se o kompleksnoj istrazi. Tužilaštvo je tokom istrage u ovom predmetu saslušalo više od 15 svjedoka koji iskaze daju i tokom glavnog pretresa", nastavio je Arnautović.

Klupko se počelo odmotavati 2011. godine

Podsjetimo, klupko vezano za pomenutu krađu počeo je odmotavati sadašnji direktor MGP Tuzla Dženan Jusufović.

On je nakon preuzimanja dužnosti, u maju 2011. godine, načinio popis umjetničkog fonda kojim je utvrđeno da su iz galerije nestale vrijedne slike i skulpture čuvenih svjetskih autora kao što su Ismet Mujezinović, Safet Zec, Haim Pinto, Marija Ujević i mnogih drugih velikana likovne umjetnosti.

Tokom istrage je u različitim institucijama ili kod pojedinaca pronađen određeni broj umjetničkih djela za koja, u većini situacija, nisu postojale evidencije o izdavanju u galeriji.

"Za nas ovaj predmet neće biti završen do trenutka kada ćemo saznati gdje se nalaze umjetnička djela i dok se ona ne vrate u galeriju, ili dok se ne napravi revers. Drago mi je da je situacija pomjerena s mrtve tačke. Mi imamo zaista dobru saradnju s Kantonalnim tužilaštvom Tuzla", kazao je u razgovoru za Klix.ba Jusufović.

On dodaje da je otkrivanjem ovog slučaja na površinu isplivao dugogodišnji nemar nadležnih koji je vladao prema ovoj ustanovi.

"Nemoguće je da određena umjetnička djela nestanu, a da se za to ne zna. Galerije iz svog fundusa često imaju predstavljanje svojih djela i autora u drugim institucijama. Postoji tačna procedura na koji način to ide i kako se djela vraćaju ponovo u galeriju. Kod nas je bio problem što su se inventarne knjige popunjavale olovkom, pa su se neke stavke brisale i dopunjavale", rekao je Jusufović.

Poboljšani uslovi rada, napravljena i elektronska baza umjetničkih djela

Menadžment galerije u protekle četiri godine aktivno je radio na poboljšanju uslova rada. Prvenstveno je napravljena elektronska baza umjetničkih djela sa svim neophodnim podacima.

Također, depo koji sačinjava više od pet hiljada umjetničkih djela doveden je u poprilično dobro stanje.

"Dosta se posla uradilo i mislim da stanje nikad više neće biti kakvo je bilo kada sam došao na funkciju direktora", istakao je Jusufović.

Za MGP Tuzla trenutni problem predstavlja nedostatak uposlenika. Naime, u ovoj ustanovi koja, između ostalog, ima više od dvije hiljade umjetničkih djela koja su proglašena nacionalnim dobrom u BiH, trenutno su zaposlene tri osobe.

"Mi nemamo kustosa, a od početka ove godine nemamo ni muzejskog tehničara. Ovo je problem koji spominjem već duži niz godina, ali se ništa ne rješava", napomenuo je Jusufović.

I pored problema koji se ogleda u nedostatku uposlenika, kulturnih dešavanja u ovoj ustanovi u proteklih godinu dana nije manjkalo.

"Mi pokušavamo organizovati sve manifestacije kako bismo udovoljili našim posjetiteljima. Mi smo jednostavno otvoreni za sve naše goste. Veliki broj posjeta upravo je kruna našeg rada jer vrlo je bitan odnos društva prema institucijama", naglasio je Jusufović.

Kada je riječ o planovima za naredni period, tuzlanska umjetnička publika u ovoj ustanovi bit će u prilici prisustvovati brojnim izložbama slika, promocijama knjiga, pjesničkim večerima, ali i koncertima.