Kultura
0

"Spomenik Michaelu Jacksonu": Srbijanska crna komedija u Cinema Cityju

Klix.ba
U okviru novog programa SFF-a Pretpremijere danas će biti prikazan srbijansku film "Spomenik Michaelu Jacksonu" reditelja Darka Lungulova.

Ova crna komedija predstavlja novitet na SFF-u, a možete je pogledati u Cinema Cityju u 12:15 sati. Film je osvojio 20 nagrada na više od 50 svjetskih festivala, a radnja filma dešava se u vrijeme uklanjanja spomenika iz doba komunizma s glavnog trga malog srpskog grada. Tada glavni lik odlučuje da podigne spomenik Michaelu Jacksonu i uvjerava prijatelja da mu pomognu.

Marko je sanjar koji živi u jednom selu na izdisaju. Njegova žena Ljubinka, duboko razočarana, odlučuje napustiti umiruću palanku i njega. Marko dolazi na ideju da spasi svoje selo i zadrži ljubav svog života izgradnjom spomenika Michaelu Jacksonu. Uspijeva uvjeriti najbliže prijatelje da mu pomognu. Međutim, gradonačelnik Dragan ima drugačiji plan te uz pomoć nacionalističke grupe 'Čista Srbija' nastoji spriječiti Marka u njegovoj nakani.

Očajan, ali odlučan da uspije, Marko falsificira pismo i uspije uvjeriti gradonačelnika i sve ostale da Michael Jackson dolazi u njihovo selo na otkrivanje spomenika. Selo odjednom oživi, ljudi su puni elana i nade, a Marko uspijeva pridobiti Ljubinku da ostane. Tokom otkrivanja spomenika, ludi slijed događaja dovodi do ispunjenja Markova sna, ali na neočekivan način.

Glavne uloge u ovom filmu tumače Boris Milivojević, Nataša Tapušković, Dragan Bjelogrlić i Mirjana Karanović.