Kultura
240

Sjećanje na Zaima Muzaferiju, čovjeka rođenog da glumi

Piše: A. Dž.
"Ako tražite definiciju glume reći ću vam da je najbolja gluma kad ništa ne glumiš. Za to se treba roditi", riječi su Zaima Muzaferije, doajena bh. glumišta. A Muzaferija je upravo bio takav glumac - rođen da glumi.
Strajo Krsmanović i Rasim Kadić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Strajo Krsmanović i Rasim Kadić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Najveći bh. naturščik svakog novembra "oživljava" kroz manifestaciju Dani Zaima Muzaferije koja se organizira u njegovom rodnom Visokom. Jedanaestu godinu visočka čaršija će oživjeti, a umjetnici iz cijele BiH prisjetiti se i odati počast Muzaferiji.

Tako će biti i ove godine, od 27. do 29. novembra. U Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu danas je predstavljen program 11. Dana Zaima Muzaferije.

Rasim Kadić, predsjednik Udruženja građana Ars tragovi, organizatora manifestacije, rekao je da se već 11 godina sa uspjehom čuva uspomena na velikog glumca i velikog čovjeka, jednu od najprepoznatljivijih filmskih ličnosti u BiH.

"Bez obzira što je većina njegovih uloga bila epizodna, Zaim Muzaferija je ostao prepoznatljiv kao glumac koji još uvijek izaziva divljenje i poštovanje i čiji se filmovi gledaju", rekao je Kadić.

Bez obzira na smanjeni budžet, Dani Zaima Muzaferije će i ove godine služiti na ponos Visokom i cijeloj BiH.

Rasim Kadić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Rasim Kadić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

"Ova manifestacije je iznjedrila neke od već afirmiranih umjetnika iz Visokog kao što su Džana Pinjo i Tarik Hodžić, što znači da doprinosi promociji lokalne kulture i njenih umjetnika", rekao je Kadić.

Specijalni gost ove je godine Mustafa Nadarević koji će otvoriti manifestaciju sutra veče. Tradicionalno će visočki teatar Total, kojeg je utemeljio Zaim Muzaferija 1954. godine, premijerno predstaviti jednu predstavu. Ovaj je to komad "Policajci" Slavomira Mrožeka, a u režiji Jasenka Muzaferije.

"Zadovoljstvo mi je da držimo taj kontinuitet zbog činjenice da u Visokom imamo šta da napravimo i ponudimo", rekao je Kadić.

Umjetnička galerija BiH i ove godine doprinosi Danima Zaima Muzaferije, a posjetioci će imati priliku vidjeti impresivnu izložbu crteža barda bh. umjetnosti Ismeta Mujezinovića.

Direktor Umjetničke galerije Strajo Krsmanović je kazao da mu je veliko zadovoljstvo biti u mogućnosti doprinijeti ovoj manifestaciji, jer je Zaima lično poznavao, radio s njim i prijateljevao.

"Nama je ovo veoma važno jer iznosimo iz mraka djela kao što su ona Ismeta Mujezinovića, bh. velikana kulturno-umjetničke scene. O njemu nema potrebe puno govoriti, jer su njegovi crteži nešto što je neviđeno u širem prostoru i on je uzor svim mladim slikarima", rekao je Krsmanović.

Na Danima Zaima Muzaferije 28. novembra će biti izvedena predstava "Bajka koju idiot priča", a 29., pored premijere "Policajaca", i crtani film za djecu.