Kultura
75

Sinan Alimanović Trio i Jean Toussaint Quartet sjajnim koncertima zatvorili 10. Jazz Festival Lošinj

Klix.ba
Sinan Alimanović, Jean Toussaint, Ratko Zjaca, Petar Petej, Zoran Jex Jeager, Martin Gjakonovski, Klemens Marktl, Dinko Šimunović i Lejla Alimanović
Sinan Alimanović Trio i Jean Toussaint Quartet sjajnim koncertima zatvorili su 10. Jazz Festival Lošinj.

Festival je tradicionalno, proteklih deset godina, okupljao najbolje muzičare svijeta i regije. Deseto, svečano izdanje realizirano je kao svojevrsna retrospekcija i presjek najboljih muzičkih gostovanja, koje je priredio organizator festivala Zoran Jex Jeager.

Sinan Alimanović je na Jazz Festivalu Lošinj prethodno nastupio dva puta a ovogodišnji nastup potvrdio je nastavak konstruktivne i uspješne saradnje. I ove godine nastupila su poznata imena svijeta i regije, dok je bh. pijanisti, kompozitoru, aranžeru i dirigentu Sinanu Alimanoviću i njegovom triju pripala čast da zajedno sa Jean Toussaintom Quartetom zatvore festival.

Posljednju večer od muzičara su nastupili: Sinan Alimanović, Jean Toussaint, Ratko Zjaca, Martin Gjakonovski, Petar Peco Petej, Dinko Šimunović, Klemens Marktl, Lejla Alimanović.

Koncert Sinan Alimanović Trio otvorio je Alimanović solo izvedbom poznatog jazz standarda My Favorite Things. Već pri drugoj kompoziciji na sceni su mu se pridružila preostala dva člana sastava: Petar Peco Petej – bubnjevi i Dinko Šimunović – kontrabas. Repertoar koncerta bio je sačinjen iz Alimanovićevih reharmonizacija nekih od najkompleksnijih jazz standarda u savremenom i inovativnom maniru, što je naišlo na prepoznavanje od strane publike, kolega muzičara iz Jean Toussaint Qarteta ali organizatora Zorana Jex Jeagera koji je festival ponovo realizirao na vrhunskom nivou.

Čitav koncert protekao u interakciji muzičara i publike. Na kraju koncerta, triju se pridružila Lejla Alimanović sa vokalnom izvedbom jazz standarda Some of These Days značajnog i po tome što se pojavljuje kao motiv u romanu Mučnina J. P. Sartrea.