Kultura
0

Šest predstava festivala MESS u Italiji, Turskoj, Kanadi i Bosni i Hercegovini

Klix.ba
Iz predstave Kokoš
Iz predstave Kokoš
Martovski repertoar Scene MESS Internacionalnog teatarskog festivala MESS, publici će predstaviti šest predstava koje će ukupno devet puta igrati u Bosni i Hercegovini, Italiji, Turskoj i Kanadi.

Sve predstave su rezultat koprodukcija sa teatrima iz regiona i Evrope, a nastavljajući tradiciju promovisanja svih pozorišnih zanimanja, mart će se obilježiti kao mjesec kostimografije.

U Sarajevu, publika će imati priliku pogledati predstave "Kokoš" i "Bio je lijep i sunčan dan" čije kostimografije potpisuje Lejla Hodžić, te predstavu "Koncert ptica" za koju je kostimografiju radila Adisa Vatreš. Istovremeno, u teatrima u Bolonji, Veroni i Parmi igrat će predstava Babilonia teatra, "Jesus", dok će svoja gostovanja imati i "Mali mi je ovaj grob" koja će igrati u Isabel Bader teatru u Torontu i "Pobunjenik M.K." koji učestvuje na Internacionalnom teatarskom festivalu Balkanskih zemalja u Bursi.

Martovski repertoar otvorit će predstava Sarajevskog ratnog teatra i Internacionalnog teatarskog festivala MESS, "Kokoš", koja će SARTR-u igrati u srijedu, 4. marta u 20 sati. Naglašavajući činjenicu kako su kostimi bili jako bitni za ovu predstavu, kostimografkinja, Lejla Hodžić, istakla je da se predstava bavi pričom porodice kroz stotinu godina i da upravo kostimi publici otkrivaju u kojem periodu prošlog vijeka se radnja odvija.

"Predstava počinje 1915. godine, a nakon toga se priča nastavlja sa Drugim svjetskim ratom i ratom u Bosni i Hercegovini. Ono što je specifično za kostimografiju ove predstave jeste da glumci i glumice u startu nose tri kostima, te se transformišu sa tokom predstave u druge osobe iz drugog vremena", navela je Hodžić, te dodala da su kostimi nastajali spontano i improvizacijom, kroz razgovor sa glumcima i glumicom, te da posebnu draž predstavi daje činjenica da se sve promjene dešavaju na sceni.

Martovski repertoar u Sarajevu će ponuditi još jednu predstavu nastalu u koprodukciji SARTR-a i MESS-a, "Bio je lijep i sunčan dan" koja će igrati u Sarajevskom ratnom teatru u utorak, 10. marta u 20 sati dok će predstava Kamernog teatra 55 i festivala MESS, "Koncert ptica", igrati u četvrtak, 26. marta sa početkom u 20 sati.