Kultura
3

Septembar u Sarajevu: Na Juventafest dolazi oko 150 srednjoškolaca iz Evrope

Klix.ba
Četvrti Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, koji će se održati u Sarajevu od 10. do 14. septembra 2016. godine, ugostit će oko 150 srednjoškolaca širom Evrope.

Juventafest je do sada ugostio mlade teatarske stvaraoce iz osam zemalja i to: Poljske, Švedske, Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Predstave dramskih srednjoškolskih grupa će biti igrane u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo i na Akademiji scenskih umjetnosti, a prvonagrađena predstava će se uvrstiti u program ovogodišnjeg Međunarodnog teatarskog festivala MESS.

Važan segment Juventafesta je edukativni dio gdje su planirane četiri radionice s istaknutim voditeljima. Tako će sudionicima festivala biti pružena prilika da učestvuju u radu radionica - lutka, maska, pokret i muzika.

"Naša misija je edukacija srednjoškolaca iz oblasti teatarske umjetnosti. Okupiti ekipe mladih ljudi koji se bave teatrom iz zemlje, regiona i svijeta, omogućiti razmjenu njihovog stvaralaštva i naučiti ih vrednovanju tuđih kultura i običaja", kazala je direktorica Juventafesta Jasna Diklić i pozvala sve dramske srednjoškolske grupe iz regije, Evrope i svijeta da prijave svoje učešće na www.juventafest.ba.