Kultura
0

Sedam predstava na majskom repertoaru scene MESS

Klix.ba
Scena MESS Internacionalnog teatarskog festivala MESS u okviru svog majskog repertoara publici će predstaviti sedam predstava nastalih u koprodukciji sa domaćim i evropskim teatrima.
Predstave će se sa ukupno deset igranja predstaviti u Sarajevu, Zenici, Milanu i Urgnanu (Italija), a repertoar u BiH će zvanično u subotu, 09. maja u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u 20 sati, otvoriti “Balkanski rekvijem“, Stevana Bodrože. Ovo igranje će se ujedno održati u okviru četrnaestog Festivala bh. drame. S ciljem promocije svih pozorišnih zanimanja, maj će se obilježiti kao mjesec scenografije.

Majski repertoar publici će također predstaviti ostvarenje Babilonia teatra “Jesus“, koje će svoja igranja imati u teatru Dell'Elfo od 05. do 09. maja u 20 sati i 30 minuta, dok je igranje koje je planirano za 10. maj zakazano za 16 sati. Svoja dva igranja ovog mjeseca će imati i predstava “Kokoš“, 11. maja u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica koje će se također održati i u okviru Festivala bh. drame, i 13. maja u Sarajevskom ratnom teatru. Oba igranja su zakazana za 20 sati.

Program će dalje nastaviti gostujuća predstava Selme Spahić, “Natatorijum“ koja je realizirana u produkciji Narodnog pozorišta Subotica, a koja će igrati u SARTR-u 15. maja u 20 sati, dok će ponovno igranje u Kamernom teatru 55 imati i “Koncert ptica“, koji će igrati 18. maja u 20 sati. Majski repertoar će zatvoriti predstave “Brašno u venama“ Borisa Liješevića koja će 20., 21. i 22. maja igrati u SARTR-u od 20 sati, te “Gospodin jastuk“ Luca Cortine, koja će u Pozorištu mladih Sarajevo igrati 21. maja od 20 sati.

Opisujući proces rada i kreiranje scenografije za jednu predstavu, scenograf predstave “Balkanski rekvijem“, Vedran Hrustanović, istakao je da je ovo bio njegov tek drugi pozorišni zadatak, uzimajući u obzir da se primarno bavi filmskom scenografijom.

“Za razliku od filma, pogotovo igranog, koji je interpretacija realizma, pozorišna scenografija se najčešće rješava simbolom ili znakom. Stevan je u svojoj ideji već imao jedno takvo rješenje, a na meni je bilo samo da ga što bolje tehnički izvedem“, naveo je Hrustanović te dodao da su probe bile jako intenzivne i da vjeruje da to publika primjećuje u konačnici.

Više o aktivnostima Scene MESS možete pronaći na www.mess.ba.